[97-04]Galant EAxA/W - Dławienie silnika 2.5 V6
fefet - 24-04-2013, 13:24 Temat postu: Dławienie silnika 2.5 V6 Witam serdecznie.Mam problem z moim Galantem.
Przy gwałtownym dodaniu gazu "dusi go" dośc mocno.Przełożyłem na chwile przepływkę z 2.0 i było ok.Niestety ceny zamienników są wysokie dlatego zdecydowałem się na uzywkę lecz po założeniu problem nie ustąpił.
Zastanawiam się teraz czy ta przepływka również jest wadliwa czy jednak to coś innego.A może zawór EGR...
Filmik poglądowy:
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Tomek - 24-04-2013, 13:28
objawy na filmie podobne do tego co miałem w colcie CJ
tak okazała się rozwalona przepływka do spóły z TPSem
[ Dodano: 24-04-2013, 13:40 ]
poprawka: przepływka była nie zepsuta, tylko uszkodzona mechanicznie po wystrzale LPG
i się nie trzymała tam gdzie powinna być zamontowana
skleiłem obudowę i działała normalnie
a TPS był uszkodzony
radek79 - 24-04-2013, 14:02
Uszkodzona przepływka by pokazała błąd i powiękrzyło by się spalanie a tutaj słychać jak by była nie szczelnoś w dolocie i zasysał lewe powietrze, przynajmniej tak słychać na moim telefonie
Tomek - 24-04-2013, 14:09
radek79 napisał/a: | Uszkodzona przepływka by pokazała błąd i powiękrzyło by się spalanie a tutaj słychać jak by była nie szczelnoś w dolocie i zasysał lewe powietrze, przynajmniej tak słychać na moim telefonie |
uszkodzony TPS też powinien pokazać błąd, ale to jest loteria
dziwne, że na przepływce od 2.0 jest OK, bo to chyba inne przepływki
nie masz możliwości przełożenia przepływki ze sprawnego auta?
radek79 - 24-04-2013, 14:22
TPS nie koniecznie pokaże błąd, może żle podawć kąt otwarcia przepustnicy do ecu w pewnym momęcie otwarcia przepustnicy a w innych prawidłowo i też będzie efekt dławienia ale błędu nie będzie
Tomek - 24-04-2013, 14:26
radek79 napisał/a: |
TPS nie koniecznie pokaże błąd, może żle podawć kąt otwarcia przepustnicy do ecu w pewnym momęcie otwarcia przepustnicy a w innych prawidłowo i też będzie efekt dławienia ale błędu nie będzie |
no to o tym właśnie mówię, że loteria
fefet, jak trzymasz na wysokich obrotach, to też go dławi??
jeśli nie to obstawiam własnie TPS
Hugo - 24-04-2013, 16:39
Myłeś silnik. Wilgoci gdzieś nie dostał?
fefet - 24-04-2013, 19:40
Dzisiaj jeszcze raz przełożyłem przepływke z 2.0 i niestety dalej problem.
Na wysokich obrotach i ile wejda to trzyma,problem jest tak do okolic 4 tys.
Silnika nie myłem.
I co to jest ten TPS
Jutro mam zemiar jechac na diagnostyke i sprawdzic o ile beda miali sie jak podpiac.
Tomek - 24-04-2013, 19:48
fefet napisał/a: |
I co to jest ten TPS |
czujnik położenia przepustnicy
fefet napisał/a: |
Jutro mam zemiar jechac na diagnostyke i sprawdzic o ile beda miali sie jak podpiac. |
niewiele to da, jak nie wyskoczyl ci CE
fefet - 24-04-2013, 20:00
a da sie go w jakis sposob wyregolowac
Tomek - 24-04-2013, 20:40
Cytat: |
a da sie go w jakis sposob wyregolowac |
tak, jest nastawny
o ile nim nie kręciłeś to sam się nie przestawił
więc albo mógł uszkodzić się któryś przewód, albo sam czujnik padł
TPS znajdziesz na przepustnicy, zazwyczaj jest beżowy, czasem czarny, bordowo/brązowy
fefet - 24-04-2013, 21:35
A w jaki sposob mozna go wyregulowac?jaks schemat lub cos podobnego?
robertdg - 24-04-2013, 22:10
Nie tykaj TPSa póki jest fabrycznie lakowany, zrobic diagnostyke wraz z parametrami rzeczywistymi a pózniej drapać głowke i się zastanawiac gdzie szukac dziury w całym. Pomimo tego, że nie wywala Check Engine to nie znaczy, że wszystko jest OK
Krzysek - 24-04-2013, 22:24
Jak nie wywala błędu, zacząłbym od : świece, przewody zapłonowe i kopułka z palcem .
Owczar - 24-04-2013, 23:01
Odepnij przepływkę i zobacz jak się będzie zachowywał bez niej.
A poza tym:
robertdg napisał/a: | Nie tykaj TPSa póki jest fabrycznie lakowany, zrobic diagnostyke wraz z parametrami rzeczywistymi a pózniej drapać głowke i się zastanawiac gdzie szukac dziury w całym. Pomimo tego, że nie wywala Check Engine to nie znaczy, że wszystko jest OK |
Tyle, że ciężko będziesz miał znaleźć kogoś kto Ci zrobi taką diagnostykę.
|
|
|