To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - [Z34A 1.3] reakcja na gaz

Iwonka - 24-04-2013, 19:07
Temat postu: [Z34A 1.3] reakcja na gaz
Witam,

kolega zakupil wlasnie uzywanego Colta 1.3 i dal mi sie przejechac. I tu duuuuze zdziwienie - silnik ladnie sie kreci ale reaguje na gaz z duuuuzym opoznieniem. Zeby sprawnie ruszyc spod swiatel trzeba mocno wdepnac gaz i po chwili puscic sprzeglo, takze zmiana biegow byla dla mnie utrudniona bo przy zwyklym tempie operowania gazem i sprzeglem mocno szarpalo.

Jako posiadacz Lancera ktory na gaz reaguje blyskawicznie (zreszta obecny z silnikami 1.5 i 1.6 tez) bylem niemilo rozczarowany. Nawet w turbodieslach az tak zle nie jest.

Czy takie zachowanie 1.3 jest normalne?? Kiedys jechalem podobnym Coltem 1.3 i tez to zjawisko wystepowalo z tego co pamietam.

tomusn - 24-04-2013, 23:43

w moim nie jest, i choć mi się na światłach nie spieszy - rusza sprawnie
(ale mój sam wciska sprzęgło i zmienia biegi)

Iwonka - 26-04-2013, 20:10

moze wypowie sie jakis wlasciciel 1.3 MT ?

Zeby nie bylo jechalem dwoma egz i w obu bylo to nieprzyjemne zjawisko. Kolega ma trzeciego CZx 1.3 i mowi ze tez tak jest ale jemu to akurat nie przeszkadza

SLK - 27-04-2013, 10:36

Na wolnych obrotach trudno go od razu wkręcić na wysokie, ale jeśli wrzuci się na niższy bieg i odpowiednio wysokie obroty powyżej 3000, a najlepiej 4000, reakcja gazu jest natychmiastowa i przyspieszenie błyskawiczne.

Nie ma też problemu z szybkim ruszeniem z jedynki. Jeśli chce się zostawić inne samochody w tyle, ważne aby zmieniać biegi przy ok 4000 obrotów. Dopiero wtedy mocno rośnie dynamika samochodu. I nie ma problemu z bardzo wysokimi obrotami, bo silnik przyjemnie wyje, a do końca skali jeszcze daleko.

Gdy znajomy przejechał się moim coltem, powiedział, że tu wszystko działa jakoś inaczej, więc to na pewno kwestia wyczucia samochodu.

Iwonka - 05-05-2013, 09:57

SLK napisał/a:
Na wolnych obrotach trudno go od razu wkręcić na wysokie
<CIACH>
Gdy znajomy przejechał się moim coltem, powiedział, że tu wszystko działa jakoś inaczej, więc to na pewno kwestia wyczucia samochodu.

czyli potwierdzacie moje spostrzezenia. Jezdze roznymi autami i to niestety jest wyjatkowe, dla mnie meczace.

Szkoda ze Mitsubishi dalo taka plame, zawsze uwazalem ze ich auta sa po prostu normalne. Elektroniczna przepustnice da sie zrobic lepsza od mechanicznej (przesiadlem sie kiedys z japonskiej wersji Swifta ktory mial mechaniczna na wegierska wersje z elektroniczna i przez 3 dni ruszalem z piskiem z kazdego skrzyzowania, tak wyrywal :) ) ale jak widac mozna tez duzo gorsza.