Archiwum - Spodobała mi sie Carisma 1.8 GDI
Czarodziej069 - 30-04-2013, 20:57 Temat postu: Spodobała mi sie Carisma 1.8 GDI Siema, jestem tu nowy więc pragnę sie uroczyście przywitać przy okazji
Stoję przed trudnym wyborem kupna pierwszego samochodu, przeglądając allegro, nie mogąc trafić na nic ciekawego w okolicach Tarnowa czy Dębicy, natrafiłem na Carisme w wersji Dynamic, która od razu mi sie spodobała. Już kiedyś gdzieś taka widziałem i wpadła mi w oko. Nie jest dość droga w sumie ( 5900zl), dlatego lekko sie obawiam. Auto z super wyposażeniem, dość nie takie stare, wydaje sie zadbane ( tylko jakoś te przednie światla dziwnie wyglądają, i coś tam jest na tylnym zderzaku). Chciałbym sie was - ludzi którzy napewno duzo więcej i lepiej odemnie wiedzą i sie znaja - zapytać co o tym sądzicie? Czy coś jest z tym autem nie tak, co moża zauważyć po zdjęciach? No i na co wziąć uwage przy oględzinach ( auto niedaleko więc sie wybiore, pooglądam). Jak ogólnie z kosztami utrzymania tego auta? Jak z awaryjnością?
Link do aukcji
Ogólnie jestem fanem japońskiej motoryzacji, jednak jakoś Mitsubishi mnie nie pociągało (kto wie może czas na zmiany? )
plecho1 - 30-04-2013, 21:19
Do tego autka nie założysz LPG i jeśli zacznie Ci się sypać silnik, to żaden zwykły mechanik tego nie ogarnie a poza tym fajne autko z przyzwoitymi osiągami i małym spalaniem na trasie.
Z pomocą forum oraz z kabelkiem za około 40 - 50 zł i programem Evoscan sam zdiagnozujesz usterki silnika, najlepiej przy zakupie mieć kogoś z takim kablem i programem.
Lampy w Carismie nie powalają ale jeśli klosze są matowe, to można je spolerować i mamy lampy jak nowe, chodzi o Carismę II.
Czarodziej069 - 30-04-2013, 21:33
Co do LPG to nie jestem przekonany do tego "wynalazku", także luzik
To jak z tym silnikiem? Ogólnie jakoś bardzo awaryjny czy nie?
Co do kabelka i tego programu jeszcze popytam wśród znajomych może akurat.
volve - 30-04-2013, 21:34
Cóż, w tej cenie jakiś czas temu oglądałem Carismę w wersji Elegance z tego rocznika i nie była w najlepszej kondycji...więc ta aukcja wygląda bardzo podejrzanie. Bez kogoś, kto ogarnia GDI nie masz co jechać, bo się natniesz...
plecho1 - 30-04-2013, 21:45
Jeśli chodzi o LPG, to widzę,że ludzie dalej boją się tego czego nie znają
Rozrząd w GDI (części + wymiana) kosztuje około 1000zł, spalanie w mieście to jak w każdym aucie z podobną mocą, mi w Lublinie Carisma GDI paliła 12l/100km. Na trasie w zimie na śliskiej nawierzchni przy około 70km/h komputer pokazał 4,2l/100km
Czarodziej069 - 30-04-2013, 21:47
A co mógłbym przy aucie sprawdzić sam? Na co zwrócić uwage?
No w mieście to troszke dużo bierze, jednak pocieszam sie tym ze nie będe musiał w mieście dużo jeździć ( mieszkam na wsi ), a Tarnów czy Dębica tez strasznym miastem nie jest.
plecho1 - 30-04-2013, 22:01
W zaniedbanych autach często cykają zawory, często też pojawia się problem szumiącego łożyska na wałku sprzęgłowym w skrzyni biegów, najlepiej to słychać kiedy silnik pracuje na wolnych obrotach na luzie. Szum łożyska powinien cichnąć po wciśnięciu sprzęgła.
Czasem występują problemy z ciśnieniem paliwa, może to być wina pompy wysokiego ciśnienia lub tylko regulatora ciśnienia którego wystarczy tylko rozruszać, ale bez kabla i programu raczej tego nie sprawdzisz.
volve - 30-04-2013, 22:04
Jeśli chodzi o silnik to bez sprzętu możesz sprawdzić:
- potrzymaj auto rozgrzane na postoju tak z 6 minut. Zobacz, czy nie falują obroty, na jakim poziomie się utrzymują i co się dzieje po 4 minutach(powinno podbić na chwilę obroty i zaraz powinny spaść). Jeśli tak nie jest, to mogą być różne powody, bez dokładniejszej analizy nie bierz wtedy auta
- sprawdź, czy są błędy. Do rocznika 2000 włącznie można sprawdzić błędy za pomocą zworki na pinach 1-4. Więcej w temacie: http://forum.mitsumaniaki...?t=1981&start=0
- Przejedź się autem, potrzymaj do odcinki na drugim biegu. Jeśli idzie w miarę równo, to ok, jak coś przerywa, są spadki mocy albo wyskakuje błąd to odpuść.
- jak masz odpowiedni klucz do świec, to wykręć je i zobacz ich stan. Dodatkowo zobacz, czy są prawidłowe: NGK IZFR6B
Poza tym wiadomo, zawieszenie, skrzynia itp. Ale to standard w każdym aucie.
Czarodziej069 - 30-04-2013, 22:12
Dobra dzieki za pomoc, postaram sie to jakoś ogarnąc i jak coś ruszy w temacie to dam znać
Jeszcze tylko jak ogólnie z awaryjnością tego silnika? Czy jest to silnik udany?
xluki - 30-04-2013, 23:03
Czarodziej069, ile osób tyle opinii. Mam drugiego GDI'ka i naprawdę nie narzekam. Mogę się na ten temat wypowiadać, a nie powtarzać czyjeś opinie. Silniczek wymaga wiedzy o GDI od właściciela i pilnowania przeglądów, stosowania dobrych części... wtedy odpłaci się bezawaryjnością. Jak to bywa na naszym rynku można się naciąć. Jeżeli auto jest zadbane, właściciel dbał i ma pojęcie to będzie okej. Niestety... przy kombinowanej Carismie z silnikiem GDI może to być kosztowne . Głównie chodzi o to, że ciężko o dobrego specjalistę do tego silnika, dlategoteż większość właścicieli GDI z typowymi bolączkowi staje się ofiarami niewiedzy partaczy, którzy wymieniają i naprawiają wszystko metodą prób i błędów czasami bardzo kosztowną. Dlatego tak jak pisali przedmówcy... jeżeli nie wiesz nic na temat GDI to lepiej weź kogoś "kto ogarnia GDI". Gdyby było bliżej to chętnie bym pomógł
plecho1 - 01-05-2013, 07:10
Ja też nie miałem żadnych problemów z poprzednią Carisma GDI bo trafiłem zadbany egzamplarz. Jedynym powodem wymiany był brak możliwości montażu LPG. Obecne auto w mieście spala mi max 12 ale LPG więc różnica jest duża ale GDI jeździło mi się dużo przyjemniej
bolth - 01-05-2013, 07:29
Miałem Carisme Mirage 2001r 1.8 Gdi kiedy wjechała do mnie babka Leksusem poszła na złom
Miałem problem co kupić i wybrałem Volvo s40 03r z tym samym silnikiem dlatego że bylem zadowolony z pracy i osiągów GDI.
Do Polski na trasie 3 osoby i full bagażnik 7,5-8litra przy 160km/h a obecne Volvo ma ten sam poziom spalania
Dla mnie moje Volvo to taka wypasiona Carisma,ta sama podłoga i silnik plus lepsze bezpieczeństwo
Polecam,autko fajne
|
|
|