To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Amortyzatory - Lancer CYxA

dimaa - 07-05-2013, 21:31
Temat postu: Amortyzatory - Lancer CYxA
Witam. Mam pytanko na, które potrzebuje szybko odpowiedz.
Padl mi amortyzator. Mam możliwość kupna amortyzatorów kayba (oczywiście na aukcji ;)
koleś za dwie sztuki chce 200 zl pisze ze sa nowe nieużywane wiec taniocha. Jest tylko jeden problem. obydwa sa na lewa stronę. Koles pisze ze nie ma problemu by zamontować lewego na prawa stronę. Jeżeli już ktoś robił taki manewr proszę o szybko odpowiedz
Dodam jeszcze ze podaje On ze sa one do lencera evo x a numer to kyb339118
W necie znalazłem ze sa one do silników 1.5, a ja mam 2.0did wiec nie wiem czy w ogóle bieda pasowały
Dzieki i pozdrawiam

Trik - 07-05-2013, 23:38

http://www.iparts.pl/czes...towane-w-autach
W linku masz przykład w jakich modelach montowane są amorki z danym nr OEM i producenta. W zasadzie podawane są inne numery dla każdej ze stron pojazdu, np. 339083 strona lewa i 339082 strona prawa. Różnica między wersją cywilną a EVO jest pewna. Amorek może być np. krótszy.
http://japancars.ru/index...alog/mitsubishi w tym linku klepnij sobie nr VIN i znajdziesz sobie nr-y OEM twego samochodu. Założę się, że będą odpowiadały tym z linka pierwszego.
IMO uważam że wymienić powinno się oba amorki i najlepiej na nowe z gwarancją.
BTW1 czy twój pojazd jeż już po gwarancji, że szukasz używek.
BTW2 KYB są montowane w standardzie.

dimaa - 08-05-2013, 21:36

No niestety mój lancerot juz nie jest na gwarancji. :cry:
Dzisiaj zdjąłem kółka i niestety prawy i lewy różnią sie i nie da rady założyć lewego amora na prawą stronę. mocowanie stabilizatora by nie pasowało. No może jakis magik by to zrobił ale ja nie bede sie w to bawił i zamawiam nowki.
Trik dzięki za podpowiedz

tymoteusz75 - 04-09-2013, 10:54

witam,
mam pytanie, po ilu kilometrach mniej więcej mieliście amortyzatory do wymiany?
mam przejechane około 45tys i diagnosta przy przeglądzie (pierwszy przegląd po gwarancji wbijany do dowodu) stwierdził że jeden z tyłu jest już do wymiany.

a swoją drogą to byłem 3tyg. temu na ostatnim przeglądzie w ASO (właśnie mi wyszła gwarancja) i czy tam nie powinni określić że amortyzator jest do wymiany?

bart210 - 04-09-2013, 18:25

Zobacz czy na liście punktów kontrolnych w trakcie przeglądu, którą dało Ci ASO, jest wymieniona kontrola amortyzatorów.
Coś tu jest nie tak, skoro przy takim przebiegu każą wymieniać. Albo kiedyś solidnie wpadłeś w dziurę albo auto miało inną "przygodę" na drodze.

tyku - 04-09-2013, 21:03

tymoteusz75 napisał/a:
swoją drogą to byłem 3tyg. temu na ostatnim przeglądzie w ASO (właśnie mi wyszła gwarancja) i czy tam nie powinni określić że amortyzator jest do wymiany?

Na ostatnim przeglądzie gwarancyjnym sprawdzane są amortyzatory i powinieneś dostać wydruk. Ja ma takie wyniki po 3 latach :

Trik - 04-09-2013, 22:49

Tylne amorki przy takich pomiarach miewają słabsze wyniki, z racji mniejszego ich dociążenia. Po dociążeniu tyłu wyniki często się poprawiają.
Jeśli miałeś robiony pomiar to jaka jest różnica między stronami.
Ja swoje tylne wymieniłem po 100Kkm, teraz przybieram się do przednich bo auto stało się trochę nerwowe na nierównych zakrętach.

lukas1 - 05-09-2013, 09:23

Wiatajcie ja mam 82 tys i zero problemow z amorami, wiec przyczyny sa dwie mom zdaniem.
-Polskie drogi
-Polskie drogi i jazda po nich :-)

tymoteusz75 - 05-09-2013, 09:26

pomiar był robiony nie w ASO tylko w stacji diagnostycznej
wyniki tył : 41 prawy, 56 lewy, tylko nie wiem jakie to jednostki, chyba % sprawności
diagnosta powiedział że granica to 40, więc w zasadzie nie jest do wymiany natychmiast, ale będzie do najbliższym czasie
to może w ASO uznali że jeżeli nie przekroczył progu wymiany to jest ok, sam nie wiem
chyba że faktycznie w grę wchodzi mniejsze dociążenie, i stąd taki wynik
co do dziur, to raczej nie przypominam sobie takiej wpadki i innych dziwnych spraw (samochód od nowości mój i tylko ja nim jeżdżę)

Jarulas - 14-11-2014, 22:12

6 lat, 148.000 km, zawieszenie bez remontu od nowości

Wyniki przeglądu technicznego:

Jak u Was?

tyku - 15-11-2014, 11:57

Jarulas, Nie obraź się, :wink: ale to jest dla mnie nie do uwierzenia. :shock:
Dlaczego :?:
Popatrz trzy posty wyżej na moje wyniki z 3 przeglądu, stan licznika 24808 km.
Dodam jeszcze, że jeżdżę lancerkiem, jakbym jajka woził. :D
Dobre pytanie
Jarulas napisał/a:
Jak u Was?
:?:
Jarulas - 15-11-2014, 14:43

tyku napisał/a:
Jarulas, Nie obraź się, :wink: ale to jest dla mnie nie do uwierzenia. :shock:
Dlaczego :?:
Popatrz trzy posty wyżej na moje wyniki z 3 przeglądu, stan licznika 24808 km.
Dodam jeszcze, że jeżdżę lancerkiem, jakbym jajka woził. :D
Dobre pytanie
Jarulas napisał/a:
Jak u Was?
:?:

Tyle wyszło, nic nie poradzę! ;)

W Seicento o przebiegu 120.000 na tej samej stacji miałem takie wyniki:

Uki_NH - 30-01-2015, 11:13

Panowie mam do was pytanie.
Jakieś 2 lata temu na gwarancji wymienili mi amortyzator z prawej strony z przodu, lewego nie chcieli wymienić w ramach gwarancji, więc tylko prawą stronę zrobiłem. Teraz poszedł mi z przodu z lewej strony i będę musiał wymienić, więc zrobię tylko lewą stronę teraz.
I tu mam pytanko jakie amory są montowane standardowo, KYB 339083 ? czy jakieś inne?

megauchuch - 30-01-2015, 14:22

W mnie w tamtym tygodniu zdiagnozowano pęknięcie na pół gumy osłaniającej przedni lewy amortyzator . Wykonałem jedną trase ok 150 km , po tej diagnozie , i teraz przy wsiadaniu w garażu słyszę lewy amor.
Czy myślicie, że już mogło dojśc do jego uszkodzenia ?
Mechanika mam umówionego na wtorek, gume kupiłem już nową na allegro (kosz ok. 60zł)

tyku - 30-01-2015, 18:22

Uki_NH, Jak Ci wymieniali to nie wpisali w książce serwisowej :?: Dziwnie Cię potraktowali, wymienić jeden. Jak do 16" to KYB 339105 Excel-G , do 18" KYB 339083 Excel-G. Zadzwonisz, to się dowiesz jaki zamontowali. :wink: