Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] klima
runi - 08-05-2013, 21:58 Temat postu: [Cari 1.9TD] klima witam czy po włączeniu klimatyzacji manualnej koło od klimy powinno się kręcić całe ?? chodzi mi o tą cześć zewnętrzną od czoła koła
Piwor - 09-05-2013, 19:07
runi, przy włączeniu kręci się "Wszystko", po wyłączeniu klimy środek stoi a kręci się tylko zewnętrzna część koła pasowego sprężarki.
runi - 15-05-2013, 22:50
u mnie po włączeniu klimatyzacji (manualna) nie kręci się środek i teraz pytanie czy np jak nie mam gazów w klimie to nie bedzie się kręci łczy cały czas po włączeniu się kręci
pamar - 16-05-2013, 08:59
Sprężarka załącza się w momencie zmiany temperatury, (kręci się środek, po charakterystycznym stuknięciu) którą wyczuwa czujnik. Oczywiście możesz mieć małą ilość czynnika ale to nie wpływa na samo załączanie sprężarki. Podejrzewam, że padł przekaźnik, koszt (oprócz sprawdzenia ilości czynnika) ok 25zł.
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=45
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=472
runi - 16-05-2013, 10:09
a gdzie znajduje sięten przekaźnik ?
Jaro1974 - 16-05-2013, 10:31
Czarna skrzyneczka obok pompy ABS-u, tam są cztery przekaźniki i dwa bezpieczniki. Od klimy jest bodajże dolny prawy przekaźnik.
runi - 16-05-2013, 14:52
teraz tak po otwarciu skrzyneczki i otworzen iu obudowy przekaźnika i naciśnięciu blaszki w przekaźniku klima się załącza i chodzi łądnie ale gdy puszcze to nie chodzi gdzie tkwi problem
plecho1 - 16-05-2013, 15:58
Albo wina sterownika albo czujnika temperatury na chłodniczce lub wiązki elektrycznej. A jak tak ręcznie załączysz klimę to ona chłodzi czy tylko widziałeś, że sprężarka pracuje?
runi - 16-05-2013, 16:00
plecho1 napisał/a: | Albo wina sterownika albo czujnika temperatury na chłodniczce lub wiązki elektrycznej. A jak tak ręcznie załączysz klimę to ona chłodzi czy tylko widziałeś, że sprężarka pracuje? | chodzi tzn spreżarka pracuje i w środku wieje chłodem bo po włączeniu w kabinie klimy włącza się wentylator na chłodnicy ale nie włącza się sprężarka
plecho1 - 16-05-2013, 17:36
Jeśli klima pracuje po zwarciu styków w przekaźniku to może być wina któregoś z elementów które wymieniłem wcześniej.
runi - 16-05-2013, 22:35
plecho1 napisał/a: | Jeśli klima pracuje po zwarciu styków w przekaźniku to może być wina któregoś z elementów które wymieniłem wcześniej. | jak sprawdzic te elementy
rasiak1980 - 17-05-2013, 01:21
nie zgodzę się sprężarka nie załączy się jeżeli mamy zbyt niskie ciśnienie w instalacji. ale nie to może być powodem najczęściej jest nim przetarty przewód.
plecho1 - 17-05-2013, 07:43
Najlepiej podmienić, jeśli to wina sterownika, to można go podmienić na szrocie. Wiązkę elektryczną trzeba by prześwietlić multimetrem a czujnik przy chłodniczce powinien mieć różną rezystancję zależną od temperatury ale jaka powinna być właściwa przy określonej temperaturze to niestety nie wiem.
wichura1 - 17-05-2013, 15:26
runi napisał/a: | teraz tak po otwarciu skrzyneczki i otworzen iu obudowy przekaźnika i naciśnięciu blaszki w przekaźniku klima się załącza i chodzi łądnie ale gdy puszcze to nie chodzi gdzie tkwi problem |
A sprawdzałeś przekaźnik? Może mieć spaloną cewkę. Do wtyku 1 i 2 przekaźnika podłączasz 12V, jeżeli pstryka szukaj dalej, jeżeli nie przekaźnik do wymiany. Możesz też podłączyć multimetr w gnieździe przekaźnika. Po włączeniu klimy na łączówce w miejscu gdzie przekaźnik ma wtyki 1 i 2 musi się pojawić 12V, silnik musi być odpalony oczywiście.
pamar - 17-05-2013, 16:18
Ale kombinujecie
Wystarczy poczytać tematy do których dałem linki i po kłopocie!
runi, zmień przekaźnik i tyle
|
|
|