To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] zgrzyty z 'pompy' klimatyzacji

kolaj6 - 10-05-2013, 22:31
Temat postu: [EA2A/W 2.0] zgrzyty z 'pompy' klimatyzacji
Witam kolegów.
Jako że na klimatyzacji mało się znam, czyli prawie wcale, mam prośbę o pomoc w diagnozie miśka.
Po przejechaniu dzisiaj 360km- sprężarka-pompa klimy wydaje dziwne stuki i trzaski, Coś jakby metaliczne dzwonienie.
Czynnik jest, klima chłodzi...
Niezależnie czy na włączonej czy wyłączonej klimie, na postoju czy w trakcie jazdy- raz jest a innym razem nie ma tego dźwięku.
Możecie pomóc w temacie?
Co się konkretnie popsuło i czy mogę wymienić jakiś element czy będę musiał, wyciągnąć i wymienić całą sprężarkę?
Brat podpowiada że może łożysko się zaciera, ale może ktoś miał podobny problem?
Czy mogę tak wracać te 360km, czy raczej nie dojadę? A gdzie ja znajdę w okolicy Białegostoku i Łomży kogoś kto mi to w poniedziałek naprawi.... jakoś wrócić trzeba...
Z góry dzięki.

lucas100 - 11-05-2013, 07:55

Jak pompa wydaje dziwne dzwieki to zawsze jest uszkodzona.Jak łożyska staną na pompie to i pasek się zerwie a on napedza chyba tez wspomaganie jesli sie nie myle.Kup jakąś urzywke wrzuc nabij klime i z głowy
komarsnk - 11-05-2013, 10:33

A czy jest pewność, że to ze sprężarki? Bo mnie takie objawy idealnie pasowałyby do rozlatującego się koła pasowego. W Scorpio też raz dzwoniło i stukało a raz nie. Po tygodniu okazało się, że nie ma już gumy ;)
kolaj6 - 12-05-2013, 21:12

Przesyłam zdjęcia i film o co chodzi.

https://picasaweb.google.com/115331252944197913891/Galant?authkey=Gv1sRgCLD4n6mcv9erHg

Może któryś z Was znających się na tym podpowie:
1 czy jest możliwość naprawy bez wyjmowania całej sprężarki,
2 czy można to naprawiać, czy warto, czy lepiej kupić używkę,
3 czy można naprawić bez wypuszczania czynnika,
4 jakich elementów brakuje, dlaczego się popsuło :) ,
5 czy mogę tak trochę pojeździć, czy raczej muszę szybko naprawiać?

deejay - 12-05-2013, 22:19

Rozwulkanizowało sie sprzegło kompresora , element wymienny i do zrobienia na aucie . Jest przekręcone śrubą centralną na klucz 14.

Nie jestem pewny w 100% czy pasuje , ale poszperaj w necie .

http://www.motointegrator...thermotec-ek045

sampler - 13-05-2013, 09:05

Jest jeszcze jedna opcja. Jesli halasuje tylko na wlaczonej klimie to moglo poleciec lozysko czolowe kola pasowego sprezarki. Mozna je wymienic bez wyciagania sprezarki - trzeba sciagnac pasek odkrecic sprzeglo i sciagaczem zsunac tarcze. W nią jest wcisniete owo lozysko.
komarsnk - 13-05-2013, 10:06

sampler, z filmu zamieszczonego przez kolaj6 dość jasno wynika, że to jednak sprzęgło kompresora ;)