Forum ogólne - Obowiązkowy przegląd klimatyzacji za 1500 zł ???
mjsystem - 11-05-2013, 09:12 Temat postu: Obowiązkowy przegląd klimatyzacji za 1500 zł ??? Klik
Tomek - 11-05-2013, 17:44
rozmawialiśmy o tym ze sveno dzisiaj rano
a raczej sveno przedstawił mi tą wizję
jak dla mnie kolejny chory pomysł, niech się już ta unia skończy
Lucas123w - 11-05-2013, 21:22
Przegląd klimy za 1500 i jeszcze dwa dni temu jakieś plany dotyczące ogranicznika prędkości w nowych autach produkowanych od 2014 roku do 120km/h
Coraz lepsze pomysły jajowo głowi wymyślają.
maniax86 - 12-05-2013, 01:56
a dla mnie ten artykuł to bzdury jeśli chodzi o cenę.... "dziesięciokrotnie droższy niż obecny czynnik... 100-150 zł albo 10 zł za 100 gram"....
sorry ale mi po dwóch latach ubyło 30 gram czynnika..... wiec sobie policzcie ile drożej zapłacicie.... artykuł mało rzetelny i niewiarygodny... wiec posłuże się ich przeliczeniem obecnie 100 gr=10 zł ... po nowemu 100 gr=100 zł ... po dwóch latach ubyło 30 gr czynnika więc za czynnik zapłacę nie 3 złtylko 30 zł.... wiec skąd wzięili te 1500 zł ja się pytam??
osobą pisząca ten artykuł nie pomnożyła kosztu czynnika x10 tylko koszt całego przeglądu klimy x10.... więc niech autor tego artykułu się zastanowi co pisze... bo artykuł jest nielogiczny... amen
mjsystem - 12-05-2013, 12:30
maniax86 napisał/a: | a dla mnie ten artykuł to bzdury jeśli chodzi o cenę.... "dziesięciokrotnie droższy niż obecny czynnik... 100-150 zł albo 10 zł za 100 gram"....
sorry ale mi po dwóch latach ubyło 30 gram czynnika..... wiec sobie policzcie ile drożej zapłacicie.... artykuł mało rzetelny i niewiarygodny... wiec posłuże się ich przeliczeniem obecnie 100 gr=10 zł ... po nowemu 100 gr=100 zł ... po dwóch latach ubyło 30 gr czynnika więc za czynnik zapłacę nie 3 złtylko 30 zł.... wiec skąd wzięili te 1500 zł ja się pytam??
osobą pisząca ten artykuł nie pomnożyła kosztu czynnika x10 tylko koszt całego przeglądu klimy x10.... więc niech autor tego artykułu się zastanowi co pisze... bo artykuł jest nielogiczny... amen |
Jakbyś dokładnie przeczytał artykuł, to byś się dopatrzył, że będziesz zmuszony do wymiany czynnika R134a na czynnik HFO-1234yf. I tu jest cena pierwszego przeglądu.
A co oceny rzetelności artykułu... sam dokładnie przeczytaj co napisałeś... maniax86 napisał/a: | bo artykuł jest nielogiczny |
Na pewno?
Tomek - 12-05-2013, 12:51
maniax86 napisał/a: |
a dla mnie ten artykuł to bzdury jeśli chodzi o cenę.... "dziesięciokrotnie droższy niż obecny czynnik... 100-150 zł albo 10 zł za 100 gram"....
sorry ale mi po dwóch latach ubyło 30 gram czynnika..... wiec sobie policzcie ile drożej zapłacicie.... artykuł mało rzetelny i niewiarygodny... wiec posłuże się ich przeliczeniem obecnie 100 gr=10 zł ... po nowemu 100 gr=100 zł ... po dwóch latach ubyło 30 gr czynnika więc za czynnik zapłacę nie 3 złtylko 30 zł.... wiec skąd wzięili te 1500 zł ja się pytam?? |
a jak Ci spieprzy cały czynnik, bo Ci się rurka przetrze jak u mnie ostatnio?
maniax86 - 12-05-2013, 16:14
mjsystem, tak będe "zmuszony" (ciekawe jak) w 2017 r najwcześniej..... czyli znając życie koło roku 2020.... a do tego czasu ten czynnik pójdzie sporo w dół.... a nawet licząc go jako 10 krotność ceny obecnej to i tak sam czynnik wychodzi 500 zł ( w klimie jest 500g czynnika) więc nadal się pytam skąd te 1500 zł???
tomek84, jak wyżej czynnik 500 zł...
[ Dodano: 12-05-2013, 16:28 ]
a tak w ogóle to każda nowość zawsze jest droga niezależnie w jakie dziedzinie.... i ten sam czynnik w tym 2017 r będzie już pewnie o połowe tańszy niż obecnie..... dlatego uważam że autor chciał zabłysnąć i postraszyć i nic wiecej..... pamiętacie ile kiedyś kosztowały telewizory lcd albo komórki?? a ceny obecnie..... przepaść..... podobnie było kiedyś z klimą.... kilka punktów koszących grubą kasę za serwisowanie klimy a teraz?? co drugi mechanik ma serwis klimy.... dlatego nadal uważam, że ten artykuł jest bardzo niskich lotów i nijak ma się do tego jak to będzie w praktyce wyglądało
Tomek - 12-05-2013, 16:58
maniax86, gdzie masz czynnik w detalu po 10 zł/ 100 gram ?
mowa o detalu, bo ile R134a kosztuje w hurcie to ja wiem
w większości zakładów nabicie klimy od zera to 150-250 zł (u mnie 690 gram)
weźmy, że 150 zł to minimalna cena
maniax86 napisał/a: | (ciekawe jak) |
a na przykład tak, że twoje auto nie przejdzie okresowego badania technicznego bez zaświadczenia, że masz nabity nowy czynnik
niemniej jednak uważam, że to jest jakiś słaby żart z tym
maniax86 napisał/a: | co drugi mechanik ma serwis klimy. |
nie "ma serwis klimy" tylko "ma maszynę do klimy i ci ją nabije", a w razie jakiegokolwiek problemu rozłoży ręce
ale to tylko na marginesie
maniax86 - 12-05-2013, 17:11
tomek84, nie wiem gdzie jest czynnik po 10 zł/100 gram.... posiłkuję się ceną co podała utor artykułu...
tomek84 napisał/a: | a na przykład tak, że twoje auto nie przejdzie okresowego badania technicznego bez zaświadczenia, że masz nabity nowy czynnik |
obyś się mylił.... jeśli na badaniu technicznym będą jeszcze sprawdzać czym kto ma nabitą klimę to już pzegięcie pały będzie tomek84 napisał/a: | nie "ma serwis klimy" tylko "ma maszynę do klimy i ci ją nabije", a w razie jakiegokolwiek problemu rozłoży ręce
ale to tylko na marginesie |
no chodziło mi o nabijanie klimy bo o tym mowa w artykule.... ale szczerze powiedziawszy tych mechaników co znam i nabijają klimy to również naprawiają wszystko co związane z klimatyzacją.... no przecież jakby nie patrząc teraz to już jest tak popularne, że gdyby jakiś mechanik nie potrafił klimy naprawić bądź przynajmniej zdiagnozować usterki to chyba by o nim zbyt dobrze nie świadczyło.... znaczy, że sie nie rozwija tylko tkwi na etapie fiata 126p
mjsystem - 12-05-2013, 19:55
maniax86 napisał/a: | mjsystem, tak będe "zmuszony" (ciekawe jak) w 2017 r najwcześniej..... czyli znając życie koło roku 2020.... a do tego czasu ten czynnik pójdzie sporo w dół.... |
To prawda
Mnie bardziej martwi, że ten czynnik jest niebezpieczny dla życia...
tomek84 napisał/a: |
niemniej jednak uważam, że to jest jakiś słaby żart z tym |
Pożyjemy zobaczymy, obyś miał rację
|
|
|