To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Zgubiłem klucze z immo, proszę o pomoc

davidpstone - 11-05-2013, 09:18
Temat postu: Zgubiłem klucze z immo, proszę o pomoc
Witam wszystkich,
Panowie, mam bardzo poważny problem, otóż 2 dni temu zgubiłem klucze od samochodu ( Mitsubishi Carisma 2000r.). Klucze te miały wbudowany immobilizer, mam klucze zapasowe niestety bez immo, mogę więc jedynie otworzyć samochód. Dzwoniłem do firmy, która zajmuję się dorabianiem kluczy do samochodów, powiedzieli mi, że muszę wyjąć "puszkę" od immobilizera - niestety nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć/nakierować jak ową czynność mam wykonać?

pozdrawiam

MichuGdy - 11-05-2013, 09:32

Myślę ze gdyby wymontowanie immobilizera było takie łatwe to nie miałoby sensu cale zabezpieczenie. Proponuje zajechać do porządnej firmy zajmującej się kodowaniem kluczyków do aut. Oni z pewnością coś Tobie doradza. nie kombinowałbym nic na własną rękę, żeby sobie większej biedy nie narobić. Immobilizer oprócz skrzyneczki, pewnie sprzężony jest z komputerem.
Piwor - 11-05-2013, 10:07

davidpstone, gość powinien ogarnąć immo ze sterownika auta.
plecho1 - 11-05-2013, 10:12

Niedawno w podobnym temacie ktoś pisał, że w ASO takie dorobienie klucza kosztowało chyba około 300zł. Można też kupić cały używany komplet ( komp silnika, immobiliser i stacyjka z kluczem) za około 400 - 500zł.
barthez2183 - 11-05-2013, 10:29

davidpstone, miałem podobną sytuację. Ta puszka to coś takiego http://allegro.pl/carisma...3183739695.html . Z tego wyciągnęli kod i zakodowali nową pestkę immo. Z dorobieniem kluczyka kosztowało mnie to 300 zł.
eramus - 11-05-2013, 12:52

w ASO w Łodzi nowy klucz z kodowaniem kosztuje 570zl zł
davidpstone - 16-05-2013, 11:34

Witam ponownie, dziękuje za odpowiedzi Panowie!
Całość kosztowała mnie 300 zł - wymiana puszki + klucze, więc nie ma tragedii. Mam problem innego typu: wczoraj rano gdy jechałem do pracy samochód odpalił bez problemu, niestety nie mogłem odpalić samochodu w drodze powrotnej - po wielu próbach odpalenia akumulator padł. Przyjechał mój kolega i próbowaliśmy odpalić samochód przez kable - niestety nie udało się. Dzwoniłem do Pana co mi robił klucze, uważa że to wina akumulatora. Dziś rano próbowałem go znowu odpalić przy pomocy kolegi samochodu, ale znów to samo - wydaje mi się że samochód powinien odpalić w ten sposób, zastanawiam się nad tym czy immo jest właściwie zrobione. Co o tym myślicie Panowie?

pozdrawiam!

plecho1 - 16-05-2013, 14:31

jeśli podczas odpalania nie działa pompa paliwa w baku, to może być wina immobilisera.
davidpstone - 20-05-2013, 14:04

Witam ponownie,
Nie będę zakładać nowego tematu więc napisze tutaj. Pan od immo sprawdzał mój samochód i stwierdził, że immo jest dobrze zamontowane. Podobno mój akumulator się do niczego nie nadaję i stwierdził, że trzeba go wymienić - tak też zrobiłem, kupiłem dziś nowy akumulator, problem nadal pozostał: samochód kręci, ale nie można go odpalić. Podobno może to być wina pompy paliwowej - mogła się zapowietrzyć. Co o tym myślicie Panowie? dodam tylko że nie wiem jak się "odpowietrza" pompę, czy mógłby mi ktoś napisać jak to zrobić ?

pozdrawiam

ustas - 20-05-2013, 15:07

Witam,

Zgubienie klucza z chipem kosztowało mnie coś około 300zł. Dostałem namiar na gościa w Łomiankach koło Warszawy. Wszystkie dane z immob. sczytał przez OBD. Klucz dorobił, chip zaprogramował. Do tej pory wszystko mi działa jak należy (1rok).

Piwor - 20-05-2013, 18:45

ustas, na Warszawskiej? ;P
ustas - 21-05-2013, 10:29

Możliwe, bo to było pomiędzy trasą 7, a Wisłą. Posesja w głębi ulicy, po lewej stronie jadąc od Warszawy. Naprawdę bardzo zadowolony byłem i nadal jestem. :) W cenie samego chipa w innych miejscach pan sczytał immob. i kluczyk dorobił.
Piwor - 21-05-2013, 22:11

ustas, to tam.
ustas - 28-06-2013, 17:33

Piwor,

Podaj dane teleadresowe jeśli masz. Ja bardzo byłem zadowolony z usług tego pana.

tomicarisma - 04-07-2013, 00:17

Jak jesteś z Lublina to ja Ci mogę cały komplet IMMO z kompem, sterownikiem, stacyjką i kluczem za 250zł sprzedać i to rozwiąże Twoje problemy z immo:)