[96-02]Colt CJ0 - skraplacz, osuszacz klimatyzacji po raz 2gi w ciągu 3 lat
zxcvbnm - 18-05-2013, 18:49 Temat postu: skraplacz, osuszacz klimatyzacji po raz 2gi w ciągu 3 lat Wiatm, właśnie mijają 3 lata od wymiany skraplacza- chłodnicy klimatyzacji dziś po tym jak chciałem uzupełnić układ dowiedziałem się, że 3 letni skraplacz nadaje się już do wymiany - widziałem jak ślicznie się na dole z niego sączył w UV płyn.
Chciałbym kupić kolejny skraplacz - chłodnicę do klimatyzacji do CJO 1.3 16v 2003 tylko tu nasuwa się pytanie jaki? (, ostatni - ten skorodowany to model 5231K8C1 )
można poznać po czymś, że jeden skraplacz jest lepszy i posłuży dłużej od drugiego ? na co zwrócić uwagę?
Dodatkowo chciałbym wymienić osuszacz - 3 lata temu przy wymianie skraplacza nie był wymieniany bo zamówiony (2728KD-2) niestety nie pasował i został zwrócony jaki model zamówić teraz ?
Kamil_Ziomek - 18-05-2013, 23:00
Co do skraplacza to przed założeniem musisz go umyć wodą (szczelnie zamknięte wejścia na rurki) w celu zmycia reszty topnika do aluminium, który powoduje korozje aluminium. Następnie odtłuścić rozpuszczalnikiem nitro i dokładnie wymalować farbą ( może być spray jeśli nie masz pistoletu) Wszystkie zamienniki szybko gniją nie zależnie od producenta chociaż z NRF się najdłużej trzymają ale to też nie jest reguła.
Co do osuszacza to trzeba wiedzieć co nie pasowało żeby znaleźć odpowiedni lub zdemontować stary i wybrać się do hurtowni.
|
|
|