To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Stacyjka a rozrusznik

major - 25-05-2013, 20:58
Temat postu: [Cari 1.6] Stacyjka a rozrusznik
Przeczytałem kilka tematów o rozruszniku jednak nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Otóż jakiś miesiąc temu carisma zaczęła głośno pracować, następnie zaczęło śmierdzieć spalenizna i poszło trochę dymku spod maski. Okazało się ze spalił się rozrusznik( praktycznie doszczętnie). :cry:

Wymieniłem więc rozrusznik na na inny używany.

Niestety 2 tygodnie temu sytuacje się powtórzyła z tym, że rozrusznik udało się odratować bo auto zostało szybko zgaszone. :roll: Rozrusznik się nie spalił ale obrobiła się kompletnie zębatka.

Teraz moje pytanie o przyczynę takich akcji:

Czy do takich sytuacji mogła doprowadzić zacinająca się stacyjka w położeniu zapłonu, przez co rozrusznik cały czas dostawałby prąd a co z tym idzie zębatka wysunięta i rozrusznik kręcił się z prędkością obrotowa silnika?

Może ten używany rozrusznik nie był najlepszy i po prostu się posypał i nie ma co łączyć tych sytuacji?

Podczas tych trzasków i hałasów przestało działać radio i nawiewy. Jednak po zgaszeniu auta ( odpięcie klemy bo kluczykiem nie można było tego zrobić) i ponownym przekręceniu kluczyka w położenie 1 nawiew i radio znów działały.

Sorry za trochę chaotyczny i nie szczegółowy opis ale cala sytuacja spotkała mojego ojca i znam ją tylko z jego relacji :wink:

Macie jakieś inne propozycje co powoduje takie akcje?

robertdg - 26-05-2013, 09:48

Jeżeli się blokuje rozrusznik na wieńcu koła zamachowego to jak najbardziej może miec to związek z kostką stacyjki, wklądką, etc. Bardzo proste do stwierdzenia, zablokowany rozrusznik na wieńcu słychac podczas pracy silnika
Druga sprawa, zwarcie we wiązce silnika.

major - 26-05-2013, 10:57

robertdg, dzięki za odpowiedź. Rozebrałem stacyjkę, sprawdziłem połączenia kostek i dodatkowo prysnąłem środkiem do zamków. Zobaczymy czy teraz sytuacja się powtórzy.
plecho1 - 26-05-2013, 13:04

Jeśli nawet stacyjka z jakiegoś powodu sama się nie cofnie to po odpaleniu chyba sam możesz ja cofnąć do pozycji zapłonu. Jeśli jednak cofnąłeś a mimo to rozrusznik dalej pracował, to albo wina kostki w stacyjce, choć to mało prawdopodobne, albo jest gdzieś zwarcie na przewodzie od stacyjki do rozrusznika do jakiegoś przewodu plusowego. Obejrzyj dokładnie wiązkę elektryczna rozrusznika przy samym rozruszniku.