To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Spadająca listwa boczna

SHARK1979 - 28-05-2013, 13:14
Temat postu: Spadająca listwa boczna
Witam i pytam o poradę w sprawie odklejającej się listwy bocznej drzwi kierowcy po naprawie lakierniczej. Osoba naprawiająca auto twierdzi że użyła najlepszych taśm 3M itp a pomimo to odpada po raz koleiny :roll: po opadach deszczu lub myjni woda wsiąka w tę taśmę i powoli odpada od auta i nie powiem ale zaczyna mnie to denerwować bo z tego co wiem powinna się to trzymać a u mnie bida. Proszę o podpowiedzi :D

[ Dodano: 28-05-2013, 13:38 ]
Aha o kleju do szyb też myślałem ale jak to złapie to już nie puści w razie jakiej naprawy,poprawki itp :mrgreen: :wink:

glina - 28-05-2013, 15:04

manual precyzuje ze grubosc dwustronnej tasmy ma byc 1,2mm
tasmy z nosnikami z pianki z otwartymi porami nasiakaja wodą wiec pewnie lepsze beda z zamknietymi porami
niestety te wszystkie 'wlasciwe' tasmy sa trudno dostepne...

http://www.astat.com.pl/t...tazowe-piankowe
ORAMOUNT 1822L5 - ta wydaje się być najbardziej odpowiednia

SHARK1979 - 28-05-2013, 19:07

Dzięki popatrzę na to :wink:

[ Dodano: 28-05-2013, 19:13 ]
glina,
Testowałeś tą taśmę :?:

adaśko - 29-05-2013, 11:44

to chyba ta osoba naprawiająca używała taśmy 3M robionej w chinach :lol: ja zawsze do klejenia bocznych listew używam taśmy tej firmy i nigdy mi się ona nie odkleiła.ojca renówka już 6 rok śmiga i nie widać żeby coś się odkleiło.
Student - 29-05-2013, 12:05

Dokładnie, niech gościu lakiernik kupi taśmę za więcej niż 15łz. i nic nie odpadnie co więcej trudno będzie oderwać baz użycia narzędzi.
SHARK1979 - 29-05-2013, 13:00

Widzicie panowie a ten mech ostro twierdzi że najlepsza a odpada koleiny raz :-X a tak na marginesie to nasz były clubowy naprawiacz 8)
glina - 29-05-2013, 16:02

skoro woda wsiąka to może jednak taśma jest najlepsza ale do zastosowań wewnętrznych
nie ma niestety jednej najlepszej tasmy do wszystkiego

ps. tej z astatu nie probowalem ale to jest jedyna ktora spelnia wymagania manuala od cari (grubosc, szerokosc, typ zastosowania) i jest jako tako dostepna w ilosciach niehurtowych

Matejko - 29-05-2013, 18:54

trzy razy listwy kleilem - dwa razy na app i po odpadnieciu 2 razy zainwestowalem w 3m,
przykleilem w styczniu do teraz trzyma

SHARK1979 - 29-05-2013, 23:36

Matejko napisał/a:
zainwestowalem w 3m,

I to mówisz da jednak radę :?: jaka kasa za to poleciała :?: :D

Matejko - 30-05-2013, 13:14

~50zl i jeszcze z raz bym listwy przykleil
a jeszcze - czy listwa odpada z tych drzwi ktore miales malowane ??
Może tam gdzie przyklejasz jest skorka pomaranczowa i warto by bylo to miejsce przed przyklejeniem spolerowac, wtedy zlapie do plaskiego ze nic jej nie ruszy :mrgreen:

SHARK1979 - 02-06-2013, 13:06

Matejko napisał/a:
czy listwa odpada z tych drzwi ktore miales malowane ??

Tak z tych co malowane i ja tego nie kleiłem tylko majster :mrgreen:
Matejko napisał/a:
Może tam gdzie przyklejasz jest skorka pomaranczowa i warto by bylo to miejsce przed przyklejeniem spolerowac, wtedy zlapie do plaskiego ze nic jej nie ruszy :mrgreen:

Z tego co mi powiedziano tam było polerowane i raczej pomarańczy nie ma więc nie wiem jak to było zrobione jak leci :|

[ Dodano: 03-06-2013, 22:30 ]
Dziś w miejscu odklejania wpuściłem kilka kropli kleju pattex ala kropelka i w sumie spoko, zobaczę co będzie dalej :roll: