To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - Stuki 1,5 benzyna

roarflex - 01-06-2013, 00:59
Temat postu: Stuki 1,5 benzyna
Taki trochę dźwięk diesel'a włączył się w benzynie 1,5. Odgłosy typowy dla luzu zaworów, ale chyba po 2004 powinny być regulowane hydraulicznie. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Może ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
marrok - 01-06-2013, 09:28

Jeżeli to ten Colt co jest składny w Holandii (CZ...) to z tego co wiem nie ma on regulacji hydraulicznej luzów zaworowych. Silnik 1,5 benzyna 109 KM był montowany też w lancerach do końca 2010 r i tam na 100% nie ma hydraulicznie kasowanych luzów zaworowych, a luzy reguluje się podkładkami (nie znam fachowej nazwy :wink: )
roarflex - 01-06-2013, 09:56

Dzięki za info.
Mocno skomplikowana i droga jest taka regulacja?

marrok - 01-06-2013, 12:10

Wszystko zależy od warsztatu gdzie będziesz robić, choć najpierw to zweryfikuj czy to na pewno luzy zaworowe dają ten hałas...wiesz, mogę ci podać w poniedziałek ceny za tą usługę jaka chodzi u nas w warsztatach (dziś mój znajomy warsztat weekendowo się zachowuje i nic się nie dowiem :twisted: ) , ale czy będą takie same u ciebie to ręki nie dam sobie obciąć...
roarflex - 12-06-2013, 23:01

Na razie zajrzałem pod przykrywkę głowicy i nie widzę możliwości regulacji podkładkami. Mam trochę ucho nadepnięte przez słonia, więc z lokalizacją stuków jest ciężko. Teraz wydaje mi się to na bardziej metaliczny dźwięk jakby coś zahaczało. Co jeszcze może stukać, ustrojstwo od faz rozrządu?