To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Ogólne - Grandis 2.0 Diesel

DanielBogusz - 04-06-2013, 21:53
Temat postu: Grandis 2.0 Diesel
Witam. U kolegi w Grandisie wskazówka licznika lata jak szalona od początku do końca niereformowanie, co może być nie tak? Przyznam, że ma to auto dużo bolączek. Co jakiś czas zapala się diodka od świec, no i turbina tak sobie wg mnie dziwnie działa, słychać specyficzny dźwięk podczas jazdy.
Jak ma ktoś pomysł to będę wdzięczny co do tych problemów. pzdr

Fragu - 05-06-2013, 08:39

Kontrolka świec zapalająca się podczas jazdy zwiastuje problemy z pompowtryskiwaczami. :roll:
DanielBogusz - 05-06-2013, 09:17

Dzięki, zachwycony nie będzie. Wracając do turbiny to samochód czasami zamula się podczas jazdy, można jechać max 90km/h, więcej nie ma siły. Podobno był u mechanika z tym, coś wyczyścił, kolega nie powiedział mi co, bo się na tym nie zna. I miesiąc spokoju ma teraz.
Ogólnie to Grandisów zbyt dużo to chyba mnie jeździ w Polsce...

robertdg - 05-06-2013, 09:34

Od którego licznika ta wskazowka lata jak szalona (w sensie co ma wskazywac)
Fragu - 05-06-2013, 11:43

DanielBogusz, pewnie zmienna geometria się zasyfiła. Powiedz koledze, że raz na jakiś czas warto przelatać auto gdzieś na autostradzie. Kilkanaście km z trochę wyższymi obrotami :)
DanielBogusz - 05-06-2013, 18:01

robertdg - prędkościomierz. Ogólnie wolno człowiek nie jeździ, więc wydawałoby się, że to auto ma wyższe prędkości wpisane w życiorys.
robertdg - 05-06-2013, 19:28

Jeżeli ECU tak samo widzi skoki predkosci, problemu nalezy szukac w wiazce, czujniku VSS, ostatecznie ECU, jezeli ECU widzi poprawnie predkość to nalezy sie doszukiwac problemu w liczniku i jego polaczeniu
Shila85 - 27-03-2017, 01:13

Miałam podobne problemy, EGR wyczysciłam i turbosrpężarke też (za pomocą sprayu), świece wymieniłam na nowe i problem znikł
Pozdrawiam