Pajero II - [2.8TD] MT - hurgot w skrzyni
diWhizZ - 06-06-2013, 15:04 Temat postu: [2.8TD] MT - hurgot w skrzyni Panowie. co to może być. Mechanicy twierdzą, że bez wyjęcia skrzyni nie są wstanie powiedzieć co jest na rzeczy.
Objaw: przy biegu jałowym słychać hurgot który ustępuje po wciśnięciu sprzęgła a po puszczeniu powraca. Nieraz, jeżeli sprzęgło odpuścimy stopniowo i delikatnie objaw nie występuje. W zeszłym roku wymienione kompletne sprzęgło. Na moje ucho dźwięk występuje od strony silnika.
lukas 78 - 06-06-2013, 16:51
hałasuje łożysko wyciskowe
aisin tak ma po kilku tysiącach nagminnie
Ryżak - 08-06-2013, 21:28
Dokladnie. U mnie jest tez halas i cichnie przy wcisnieciu sprzegla. Na razie nalane mam dodatku do oleju i ucichlo na jakis czas, ale spodziewam sie wymiany niedlugo. Rozsypie sie, to druga skrzynia wtedy
zbyszekm2 - 09-06-2013, 18:11
Kolega napisał, że jak wciśnie sprzęgło to cichnie, a właśnie wtedy pracuje łożysko oporowe. A więc to nie łożysko. To wina tarczy sprzęgłowej.
Ryżak - 09-06-2013, 18:22
Nie zawsze, bo mialem komplet robiony i u mnie brzdęgoli. Wiec jesli to nie lozysko, to winy szukaj w skrzyni.
diWhizZ - 09-06-2013, 20:47
Cała rzecz zaczęła się dziać jakiś czas po wymianie kompletnego zestawu sprzęgła. Przy zabiegu była wymiana oleju na jakiegoś mobila. Mam pewne wątpliwości co do jakości roboty, fachmenom owym zdarzyły się od tego czasu kilka trywialnych pomyłek przy autach kolegów więc zastanawiam się czy u mnie czegoś nie sknocili.
Z ciekawości jakie oleje stosujecie i ewentualnie jakie dodatki?
jawaldek - 09-06-2013, 21:22
diWhizZ napisał/a: | fachmenom owym zdarzyły się od tego czasu kilka trywialnych pomyłek przy autach kolegów więc zastanawiam się czy u mnie czegoś nie sknocili. | już sam sobie odpowiedziałeś. Adrian - dobry i uczciwy fachowiec to łatwiej w totka trafić
jak masz jakiś papier na tę robotę to rzeczoznawca/biegły i naprawa w innym warsztacie na koszt partacza-->> nie ma się co certolić i działa to ->> kolega w ten sposób odzyskał kasę za pompę wtryskową i pracujący ok samochód. diWhizZ napisał/a: |
Z ciekawości jakie oleje stosujecie i ewentualnie jakie dodatki? | Magnatec 10W40 i bez żadnych dodatków
diWhizZ - 09-06-2013, 22:28
jawaldek napisał/a: | już sam sobie odpowiedziałeś. Adrian - dobry i uczciwy fachowiec to łatwiej w totka trafić
jak masz jakiś papier na tę robotę to rzeczoznawca/biegły i naprawa w innym warsztacie na koszt partacza-->> nie ma się co certolić i działa to ->> kolega w ten sposób odzyskał kasę za pompę wtryskową i pracujący ok samochód. |
Problem natury towarzyskiej a po za tym papieru nie mam a paragon na sprzęgło też diabli wzięli.
jawaldek napisał/a: | Magnatec 10W40 i bez żadnych dodatków |
Waldku, o przekładniowych do skrzyni myślałem ale Ty masz automat więc inna bajka.
A tak BTW, aż się zdziwiłem, że automat do naszego silnika można kupić za ćwierć ceny skrzyni manualnej!!!
jawaldek - 09-06-2013, 22:34
diWhizZ napisał/a: |
Waldku, o przekładniowych do skrzyni myślałem ale Ty masz automat więc inna bajka. | nie wiem czemu pomyślałem o silnikowym --->> a bo zbliża się pora wymiany oleju diWhizZ napisał/a: | Problem natury towarzyskiej | znajomości muszą kosztować
lukas 78 - 09-06-2013, 22:51
GL4 75w90 lub GL4/5 i żadnych dodatków
możesz się zapytać jakie sprzęgło ci założył bo jak aisin to sprawa jasna
coś jest nie halo z łożyskami dociskowymi w kompletach
piotr-stihl - 10-06-2013, 06:22
może też być przyczyną tego hałasu wałek
a łożysko układa się do wałka - wyczaiłem że w moim tak jest , ale wróżką nie jestem w innych autach
zbyszekm2 - 10-06-2013, 07:15
Wymień sprzęgło na oryginalne np exeedy i problem zniknie.
szatan666 - 12-06-2013, 23:36
zbyszekm2 napisał/a: | Wymień sprzęgło na oryginalne np exeedy i problem zniknie. |
Czy to jest oryginalnie (fabrycznie) montowane ?
zbyszekm2 - 13-06-2013, 07:40
Tak.
satyricon - 13-06-2013, 23:04
Witam ja tak miałem jak kupiłem swojego .Wwymieniłem na chyba lukasa przez chwilę było ciszej ,ale wróciło .Jak mi padnie to kupię u Zbyszka .Wymieniane też były łożyska w skrzyni bo lekko sszarpał ,pomogło ,ale po 2 latach znowu szarpie .Zrobił się luz na obudowie walka wychodzącego że skrzyni na tył .Rok temu wlalem cermizera do skrzyni trochę ucichła.Narazie jeżdżę ,biegi wchodzą bez zgrzytów .Pozdrawiam .
|
|
|