To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - Chrobotanie przy skrecaniu

pojara08 - 10-06-2013, 14:56
Temat postu: Chrobotanie przy skrecaniu
Witam,

Mały problem pojawił mi się w pojarze (3.2 did 08 rok, długi, automat, 103 tkm), otóż przy skręcaniu w prawo z tylnego prawego koła słychać chrobotanie podobne choć nie identyczne do takiego jakie jest przy obcieraniu koła o coś ( organoleptyczne sprawdzenie nie potwierdziło obcierania ).

Chciałem również zapytać jak sprawdzić łożyska w kołach? Po ruszeniu autem słychać wycie ale niedługo później przestaje i zastanawiam się czy to zajechane zimówki ( niestety nie zmieniłem jeszcze na lato z braku czasu) czy może łożysko któreś. W osobówkach z manualem można było po podniesieniu zakrecić kołem i słuchać czy wyje, nie wiem czy w pojarze ze względu na napędy i całe te komplikacja taką prostą czynnością można coś stwierdzić.
Z góry dzięki i pozdrawiam.

zbyszekm2 - 10-06-2013, 17:17

prawdopodobnie piasta koła lub opony.
Musisz niestety zmienić te koła na inne, żeby wykluczyć opony.

pojara08 - 27-09-2013, 18:17

Najprostsze metody są przeważnie najlepsze. Choć wątpiłem że to opony mogą powodować taki dźwięk to zacząłem od nich. Wynalazłem Michaliny z drugiej ręki (nie używane- stan jak ze sklepu-podobno mają jeszcze jeden komplet jakby ktoś był zainteresowany) w fabrycznym rozmiarze do oryginalnych 18cali i chrobotanie ustało. Podziękował Panie Zbyszku;)