To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - czujnik parkowania

JUR17 - 16-06-2013, 22:51
Temat postu: czujnik parkowania
Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy odnoście czujników parkowania tylnych. Zanim oddałam auto do naprawy to czujniki reagowały tak. ok 60 cm od przeszkody a teraz jak wrócił z serwisu (wymiana sprzęgła) reaguje dopiero ok. 5 cm od przeszkody. Co może być powodem, że tak się przestawił? Dodam, że mam hak holowniczy i te 5 cm. to stosunkowo mało, żeby zaparkować przed innym autem z pomocą czujnika.
mitsu00 - 17-06-2013, 00:06
Temat postu: Re: czujnik parkowania
JUR17 napisał/a:
Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy odnoście czujników parkowania tylnych. Zanim oddałam auto do naprawy to czujniki reagowały tak. ok 60 cm od przeszkody a teraz jak wrócił z serwisu (wymiana sprzęgła) reaguje dopiero ok. 5 cm od przeszkody. Co może być powodem, że tak się przestawił? Dodam, że mam hak holowniczy i te 5 cm. to stosunkowo mało, żeby zaparkować przed innym autem z pomocą czujnika.
Odleglosc vs czulosc czujnikow ustawia sie testerem diagnostycznym MUT-III. W ASO ci to zrobia.
sylb - 17-06-2013, 10:23

Po montażu haka, też miałem problem z czujnikami.
W instrukcji podobno jest opisana procedura, zmiany pola zasięgu.
Trzymasz 10s, przycisk od wył. czujników i coś sie tam zmienia.

JUR17 - 17-06-2013, 10:46

no właśnie czytałam coś o zmianie zasięgu czujników tylko chyba czujniki były montowane na własną rękę bo w kabinie nie mam przycisku po lewej stronie od kierownicy dotyczącego czujników parkowania.
Dodam, że nie mieszkam w Polsce a zanim oddałam auto do serwisu do prawy wszystko było ok.

marrok - 17-06-2013, 16:09

JUR17 napisał/a:
no właśnie czytałam coś o zmianie zasięgu czujników tylko chyba czujniki były montowane na własną rękę bo w kabinie nie mam przycisku po lewej stronie od kierownicy dotyczącego czujników parkowania.
.
Na przeglądzie rozłączyli akumulator i czujniki się rozregulowały :?: Może coś w komputerze przestawili :?: Jaka masz wersję wyposażenia :?: czujniki parkowania - fabryczne były w większości modeli, nie było ich tylko w podstawowej wersji Invite i najbogatszej Instyle NAVI - tu była kamera cofania...
mitsu00 - 17-06-2013, 20:33

JUR17 napisał/a:
Dodam, że nie mieszkam w Polsce a zanim oddałam auto do serwisu do prawy wszystko było ok.
Jak masz czujniki dokladane to sprawdz jak je znowu ustawic w instrukcji obslugi czujnikow. ASO tu nic nie pomoze. Nyslalem ze biega o fabrycznie montowane.
JUR17 - 17-06-2013, 21:12

Mam wersje instyle 2008. czujniki nie są fabrycznie montowane. Kupiłam auto 5 cio letnie już z zamontowanymi czujnikami. Mąż dziś sprawdzał i jeden działa ok a drugi wogóle nie reaguje (są tylko 2). Tak więc stąd to pikanie dopiero ok 5 cm od przeszkody gdyż tylko jeden zauważył przeszkodę przy ostatnim parkowaniu. Nie wiemy jak to działa, bo brak instrukcji obsługi. Więc nie wiemy co się mogło stać.
mitsu00 - 17-06-2013, 22:45

JUR17 napisał/a:
Mam wersje instyle 2008. czujniki nie są fabrycznie montowane. Kupiłam auto 5 cio letnie już z zamontowanymi czujnikami. Mąż dziś sprawdzał i jeden działa ok a drugi wogóle nie reaguje (są tylko 2). Tak więc stąd to pikanie dopiero ok 5 cm od przeszkody gdyż tylko jeden zauważył przeszkodę przy ostatnim parkowaniu. Nie wiemy jak to działa, bo brak instrukcji obsługi. Więc nie wiemy co się mogło stać.
Dziwna sprawa bo wersja Instyle miala czujniki parkowania montowane fabrycznie. Sam mialem identyczna i ten sam rocznik. Chyba ze to import z DE, bo tam wiem ze wersja MY do 2007 w Instyle:u nie miala czujnikow parkowania w standardzie.
kaammyyk - 18-06-2013, 21:06

mitsu00 napisał/a:
JUR17 napisał/a:
Dziwna sprawa bo wersja Instyle miala czujniki parkowania montowane fabrycznie. Sam mialem identyczna i ten sam rocznik. Chyba ze to import z DE, bo tam wiem ze wersja MY do 2007 w Instyle:u nie miala czujnikow parkowania w standardzie.

Ja mam instyle z 2007 kupiony w Polsce i ni mam czujników.

mitsu00 - 18-06-2013, 21:13

kaammyyk napisał/a:

Ja mam instyle z 2007 kupiony w Polsce i ni mam czujników.
Zalezy zatem od rynku. Moj byl rocznikowo MY2008 ale data produkcji Pazdz 2007, wersja Instyle na rynek skandynawski. Czujniki juz mial.
rezon - 19-06-2013, 08:11

chyba od MY2008 montowali - również do Intense+. Też miałem MY08 produkcja 07 i miał zamontowane
lexus - 19-06-2013, 13:44

U mnie 07 intense+ kupiony w Belgi czujników brak.Ale założyłem czujniki z wyświetlaczem montowanym na lusterku i jestem zadowolony pokazuje przeszkody (4czujniki) od 2 m i kończy gdy do przeszkody ok 30cm. nie szaleje jak zimno albo gorąco jak w orginałach się zdarzało a w instrukcji piszą że przy skrajnych tem.ma prawo szaleć :mrgreen:
rezon - 19-06-2013, 14:25

lexus napisał/a:
nie szaleje jak zimno albo gorąco jak w orginałach się zdarzało
u mnie nic się nie działo. A jak śniegiem zawali czy zaklei lodem to każde głupieją
kaammyyk - 19-06-2013, 14:33

lexus napisał/a:
U mnie 07 intense+ kupiony w Belgi czujników brak.Ale założyłem czujniki z wyświetlaczem montowanym na lusterku i jestem zadowolony pokazuje przeszkody (4czujniki) od 2 m i kończy gdy do przeszkody ok 30cm. nie szaleje jak zimno albo gorąco jak w orginałach się zdarzało a w instrukcji piszą że przy skrajnych tem.ma prawo szaleć :mrgreen:

A jaki jest to model ? Mo jeszcze nie kupiłem a nosze się z zamiarem . :)

lexus - 19-06-2013, 14:36

Cytat:
A jaki jest to model ? Mo jeszcze nie kupiłem a nosze się z zamiarem
nie bardzo kumam o co caman