To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - Airbag - błąd

Rafi5 - 17-06-2013, 10:58
Temat postu: Airbag - błąd
Witam!
komputer pokazuje błąd 15 i 52 . Świeci mi się cały czas poduszka .
Z tego co się zorientowałem to kod 15 dotyczy czujnika prędkości. Gdzie on się znajduje aby go sprawdzić ? Kontrolka zaświeciła się pewnego razu jak coś naprawiałem i tak już zostało.
Nie wiem czy coś uszkodziłem? Proszę o poradę.
Pozdrawiam wszystkich!

GóR3K - 17-06-2013, 16:15

wydaje mi sie ze czujnik predkosci jest w skrzyni. a probowales odpiac aku ? sprawdz bezpieczniki . i wszelkie wtyczki. moze przetarta masz tasme od poduszki .
plecho1 - 17-06-2013, 16:27

Błędy poduszek same się nie kasują i jeśli nawet nie ma już usterki, to trzeba podpiąć pod komputer aby je skasować.
Rafi5 - 17-06-2013, 22:25

Akumlator odpinałem i dalej świeci. Komputerem nie dało się skasować błędu.
Spróbuję jeszcze posprawdzać wtyczki od skrzyni automatycznej. Zastanawiam się czy nie dokońca dzialający abs może powodować błąd airbagu.? Mianowicie abs włącza mi się np jak cofam lub jak hamuję przy małej predkości. Tak wyczuwam że to przód lewa strona. Komputer pokazuje błąd 12. I tak sobie jeżdzę ale mnie to już bardzo denerwuje i chciałbym to naprawić.

painkiller - 18-06-2013, 07:21

U mnie SRS pali się odkąd kupiłem Sigmę w 2008r. Parę razy były próby skasowania ale nic się nie zmieniło
plecho1 - 18-06-2013, 07:40

Bo samo skasowanie błędu nie wyeliminuje usterki, najpierw trzeba naprawić to co wywołuje błąd.
lukasz12 - 18-06-2013, 11:40

Tak właśnie trzeba zrobić.
Ja tego nie mogę zrozumieć - jeśli idziemy do kogoś na odczytywanie błędów to powinniśmy dostać albo wydruk z numerem/kodem błędu albo sobie to zapisać.

W przypadku SRS najczęstszym błędem jest uszkodzenie obwodów - albo czujniki zderzeniowe albo poduszki. Tak czy inaczej najlepiej odczytać kod błędu i zajrzeć do serwisówki.