Space Star Techniczne - [MSS 1.6] Dziwny dźwięk silnika
karwasz - 23-06-2013, 16:31 Temat postu: [MSS 1.6] Dziwny dźwięk silnika Witam,
Mój problem pojawił się nagle, po przejechaniu około stu kilometrów z prędkością 130km/h, czyli bez szaleństw. Po owej jeździe silnik zaczął dziwnie brzmieć, klekot podobny do diesla, lecz bardziej szumiący (ja mam benzynę). Silnik tak brzmi niezależnie od obrotów, tzn na wolnym biegu stojąc w miejscu, jadąc 20km/h oraz szybciej, przy każdej prędkości. Do mechanika dotrę za kilka dni, do tego czasu prosiłbym o pomoc, pozdrawiam.
RaVciO - 23-06-2013, 20:55
Sprawdzałeś np. poziom oleju?
Czy tak samo jest na zimnym silniku? (może wentylator chłodnicy)
karwasz - 24-06-2013, 16:39
Tak, sprawdzałem olej, płyn chłodzący, na zimnym i rozgrzanym silniku tak samo
adrian.mazur - 24-06-2013, 20:05
Może i banał, ale zobacz czy uszczelka kolektora wydechowego jest cała ....
Bizi78 - 24-06-2013, 22:04
Ja bym sprawdził układ wydechowy a w szczególności łącznik elastyczny wydechu (plecionka).
ZbujMadej - 24-06-2013, 22:18
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić takiego dźwięku (podobny do diesla, lecz bardziej szumiący), ale jak Cię to pocieszy, to mój SS od 3 lat ... świerszczy.
Nie potrafię tego określić inaczej, ale tak jest - na wolnych obrotach wydaje odgłos podobny do świerszczenia świerszcza )) Trochę cichnie po wciśnięciu sprzęgła, ale generalnie od 3 lat się nie zmienia - a przebieg mam teraz około 83 tys. I co ja mam zrobić z tym świerszczeniem ?
karwasz - 25-06-2013, 00:58
Ja swojego SS mam od nowości, z salonu i świerszczenie doskonale znam, wręcz lubię , ten silnik zapewne tak ma, zresztą carismowy silnik 1.8 podobnie świerszczał, może wszystkie Miśki tak mają? A co do mojej przypadłości to auto oddaje do mechanika w tym tygodniu, jeżeli on coś wykryje to na pewno się tym podzielę
verso - 26-06-2013, 14:26
Jak mówi Bizi78 ta plecionka potrafi dawać myślę podobny odgłos. Dziś to właśnie robiłem a tydzień temu miałem podobne odczucia że benzyna zmieniła się trochę w diesel. Ale jak wczoraj wieczorem auto dostało "kubicy" (z brzmienia) to już byłem pewien.
Niski poziom oleju daje chyba bardziej "terkotanie" - przynajmniej z mojej obserwacji.
|
|
|