Forum ogólne - generator ozonu ?
lukasz921 - 25-06-2013, 11:01 Temat postu: generator ozonu ? Witam,
Chcialbym zapytac czy mieliscie do czynienia z tanimi generatorami ozonu (do 300 pln)? Jak sie sprawdzaja w odgrzybianiu klimatyzacji oraz odswierzeniu wnetrza samochodu osobowego ? Jest w ogole sens kupienia takiej zabawki ?
Pozdrawiam
Lukasz921
mlun - 25-06-2013, 16:38
Ja mam i osobiście mi się sprawdza. Co prawda nie robię zabiegu 30min tylko puszczam na dłużej. Na taką profilaktykę pewnie się nada. Jak masz układ bardzo zapuszczony to taki generatorek nie wiele pomoże pewnie.
Luk - 27-06-2013, 12:44
Moim zdaniem, żeby ozonowanie miało sens, generator musi wytwarzać powyżej 5000mg/h ozonu. (ozon bardzo szybko się rozpada).
Generatory za 100-200 zł z allegro maja wydajność rzedu 500 mg/h...
Jeżeli masz trochę zdolności manualnych, to proponowałbym np. taki zestaw:
http://allegro.pl/generat...3331220145.html
Musisz to tylko zapakować do jakiejś skrzynki (drewnianej lub z kwasówki - podobno nie powinien być to zwykły metal). Za 300 zł masz wtedy urządzenie profesjonalne, które normalnie kosztuje 1300
krzychu - 27-06-2013, 12:57
Ostatnio gadałem z gościem co zaczyna się tym zajmować i mówi, że za długie lub za częste ozonowanie degraduje wszelakie gumy np. uszczelki okienne/drzwiowe itd...
A co rozpadu to nie wiem czy tak szybko ponieważ jak mi w zakładzie jakąś mocną maszynką ozonowali ~ 10 minut i 10 minut wietrzyli (nadmuch na maxa, otwarte 4 drzwi) to jak wsiadłem w 1-2 minuty myślałem, że mi głowę rozsadzi.... Więc musiało go tam jeszcze sporo być.
Luk - 27-06-2013, 13:08
krzychu napisał/a: | A co rozpadu to nie wiem czy tak szybko ponieważ jak mi w zakładzie jakąś mocną maszynką ozonowali ~ 10 minut i 10 minut wietrzyli (nadmuch na maxa, otwarte 4 drzwi) to jak wsiadłem w 1-2 minuty myślałem, że mi głowę rozsadzi.... Więc musiało go tam jeszcze sporo być. |
W porządnych zakładach mają generatory o wydajności 10000-15000 mg/h
mlun - 27-06-2013, 14:33
No tak w 5 min ozon nie wyparuje:)
Roy - 22-08-2013, 10:00
Niedawno robiłem przegląd klimatyzacji w skład której nie wchodziło odgrzybianie klimy. Ta dodatkowa usługa wyniosła mnie +30zł, dowiedziałem się, że odgrzybiać powinno się raz na sezon, więc uważam, że ów generatory ozonu nie zwracają się zbyt szybko.
elektryk - 22-08-2013, 12:40
Roy napisał/a: | dowiedziałem się, że odgrzybiać powinno się raz na sezon | Uwielbiam takich "naprawiaczy", a nie wspominał żeby "dobijać" klimatyzację co sezon, bo to "normalne" że gaz ucieka z układu?
Roy - 22-08-2013, 15:36
a jaka jest Twoja teoria?
elektryk - 22-08-2013, 16:41
Roy napisał/a: | a jaka jest Twoja teoria? | Układ klimatyzacji powinien być szczelny, czynnik sam nie "ucieka", jedynie przez nieszczelności, błędy montażu i uszkodzenia.
A ozonowanie i czyszczenie klimatyzacji według potrzeby, a nie na zapas bo to nic nie daje.
Piwor - 26-08-2013, 22:33
elektryk, kim jesteś z zawodu lub jakie masz w ogóle doświadczenie w dziedzinie naprawy i konserwacji samochodów? Sam naprawiam, sam pcham?
Roy, odgrzybiać powinno się co rok, najlepiej przy wymianie filtra przeciwpyłkowego.
wojzi - 26-08-2013, 23:54
elektryk ja się nie znam, ale słyszałem, że w klimatyzacji lubi się zalęgać legionella, a to niezłe dziadostwo, więc jeśli nie wozisz tylko siebie, ale też małe dzieci to warto czyścić klimę regularnie
elektryk - 27-08-2013, 09:36
Piwor napisał/a: | elektryk, kim jesteś z zawodu lub jakie masz w ogóle doświadczenie w dziedzinie naprawy i konserwacji samochodów? Sam naprawiam, sam pcham? | Jestem z zawodu elektronikiem, z powodu braku dobrych serwisów naprawiam swoje samochody prawie sam.
Piwor napisał/a: | Roy, odgrzybiać powinno się co rok, najlepiej przy wymianie filtra przeciwpyłkowego. | Podasz jakieś konkretne wyniki badań naukowych, może takie same które udowadniają że szczepionki są skuteczne w 100%?
A może trzeba czyścić kilka razy w roku kiedy jest potrzeba?
Piwor - 27-08-2013, 22:59
elektryk, co Ty chcesz czyścić?
Z resztą nie ważne, nie będę się rozwodził, tylko nie wciskaj ludziom głupoty:
elektryk napisał/a: | Układ klimatyzacji powinien być szczelny, czynnik sam nie "ucieka", jedynie przez nieszczelności, błędy montażu i uszkodzenia. |
Z nowych aut czynnik też "znika", tylko wolniej. W starszych autach 2000-2006 przykładowo, nie ma nic dziwnego w tym, że brakuje około 100-120 gram czynnika. Poza tym, nigdy nie ściągniesz tyle, ile zaaplikowałeś. Nie ma takiej opcji.
Mnie nie interesują wyniki badań amerykańskich naukowców, tylko praktyczne doświadczenia na wielu autach.
krzychu - 28-08-2013, 06:55
Piwor napisał/a: | że brakuje około 100-120 gram czynnika |
U mnie po 3 latach brakowało < 50gram.... Klimę rzadko wyłączam.
|
|
|