To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1,9 DID 102kM] wyciek z okolic egr

robert1512 - 02-07-2013, 19:40
Temat postu: [Cari 1,9 DID 102kM] wyciek z okolic egr
Witam, po udanej wymianie uszczelniacza na półosi przejrzałem kompleksowo komorę silnika i mam problem z wyciekiem oleju na złączu rurki( karbowanej metalowej) olej rosi stamtąd i brudzi cały silnik łącznie z rozrusznikiem.
Załączam rys. elementu a zarazem mam pytanie jak podejść do tematu?
http://img13.imageshack.us/img13/6179/47f0.jpg
zastanawiam się czy wystarczy zakupić samą zapinkę? czy też należy również wymienić przedmiotową rurkę.

robertdg - 02-07-2013, 19:52

Sprawdź intercooler na obecnośc oleju, najprawdopodobniej turbina posyła olej w obieg i on się odkłada, a z czasem przecieka łaczeniami, przeważnie nagminne jest to w okolicach przepustnicy gaszącej, przy okazji zdemontuj i wyczyść EGR
robert1512 - 02-07-2013, 20:34

oczywiście podcieka w okolicach przepustnicy gaszącej ale jest to tzw. zawilgocenie i to na pewno nie jest powodem, egr jak zgłosił błąd został w zmyślny sposób pominięty ale był wyjmowany i czyszczony, turbina jako że pociła się jakieś 40 000 temu została zastąpiona inną z regeneracji a sama poszła w zamian. jest sucha i ....uuu wydajna ;-)
miejsce o którym mowa jest trudne do foto dlatego poszukałem schematu.
jedyna rzecz jakiej nie robiłem to intercooler być może? niczym jeszcze zrobiłem turbo poprzednia napchała tam oleju?
jak to sprawdzić, wyczyścić?

longer205 - 02-07-2013, 20:35

Deejay wymieniał w mojej cari same obejmy kosztowały kilka złotych w renault
robertdg - 02-07-2013, 20:38

System Intercooler powinno sie czyścić przy wymianie turbiny, a turbina po regeneracji to kto wie, raz będzie brzytwa, a innym razem tragedia, jedna będzie sucha inna będzie lac olej już na pierwszym starcie.