To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Lancer CK0 - [CK1A 1.3] Sonda Lambda

marcin_k15 - 14-01-2007, 16:26
Temat postu: [CK1A 1.3] Sonda Lambda
Witam.
Wysiadła mi sonda lambda. Kupiłem więc nową ale zamiennik za 120zł. Wytrzymała około 500km po czym check engine znowu się zapalił i obroty zaczęły wariować. Diagnostyka ponownie wykazała, że sonda padła. Mogę mieć na jutro używaną ale oryginalną tylko, że z Colcika po roku 2000 z silnikiem 1.3
Mam więc pytanko czy będzie pasowała do mojego Lancera 1.3 z 96roku (kod silnika 4G13) ???

michal_g84 - 23-01-2007, 14:33

Lampka check engine przy zasilaniu gazem LPG jest myląca, jest ona przystosowana do mniej bogatej mieszanki a jak wiadomo gaz ma wiecej oktanów i od tego może się palić, u mojego kolegi tak jest i wszystko w porządku działa. Obroty mogły zacząć wariować od poprostu tego że sonda nie była dopasowana do twojego silnika w koncu to tylko zamiennik i to jeszcze pewnie uniwersalny.
josie - 24-01-2007, 19:30

michal_g84 napisał/a:
Lampka check engine przy zasilaniu gazem LPG jest myląca, jest ona przystosowana do mniej bogatej mieszanki a jak wiadomo gaz ma wiecej oktanów i od tego może się palić,

Dlatego w instalacjach IIgen jest emulator sondy lambda - podaje komputerowi wzorcowy sygnał zamiast odczytów z sondy

Na Allegro za niecałe 100zł można kupić sondę uniwersalną NTK - nie powinno z nią być najmniejszych problemów, sam już przejeździłem na niej jakieś 5kkm.