To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Asfalt na lakierze

Iron.Falcon - 06-07-2013, 19:14
Temat postu: Asfalt na lakierze
Ja wiem, że samochód ma 13lat, ma jakieś przecierki na zderzaku i rdze na nadkolach.... ale jeszcze TO !
Dwa dni temu byłem w Polsce i jak to się u nas robi - zapindalał gość z wężem i ciapał jakimiś kamyczkami w smole do dziur w drodze - ominąłem go i powoli się toczyłem słuchając jak to dziadostwo odklejając się od kół obija mi się o auto...
Dziś pucowałem maszynę i nie jesteście w stanie wyobrazić sobie mej "radości" gdy zobaczyłem, że obszar za kołami na błotniku i częściowo na drzwiach jest cały "piegowaty" na czarno :-X
Niektóre udało się delikatnie zeskrobać pazurem, przy próbie zmycia szmatką rozmazuje się tłustą czarną plamką :evil: :evil: :evil:
Czym to usunąć by nie narobić więcej szkody niż już jest :?:

robertdg - 06-07-2013, 20:19

Z reguły te zmywacze daja rade nie niszcząc lakieru http://www.klakiernik.pl/...VOL_1L-620.html
plecho1 - 06-07-2013, 20:20

To może dziwnie zabrzmi, ale smołę bardzo dobrze rozpuszcza masło z mleka krowiego. Kiedyś też to usuwałem pastą tempo.
mkm - 06-07-2013, 20:26

Tar&glue remover – firma obojętna.
Może być Autoglym, ValetPro, Autobrite, Nielsen itp. itd.
Pryskasz, czekasz, delikatnie zbierasz szmatką lub spłukujesz pod ciśnieniem.
Wersja budżetowa to oczywiście nafta.

Bizi78 - 06-07-2013, 21:48

plecho1 napisał/a:
smołę bardzo dobrze rozpuszcza masło

Kilkanaście lat temu na dużym fiacie ojca przetestowane i działało, tylko nie wiem jakie teraz masło robią :mrgreen: .

spown - 07-07-2013, 10:33

Glinka do lakieru - przetestowane - działa ;)
Np. coś takiego:

http://allegro.pl/glinka-...3316761924.html

mlun - 07-07-2013, 13:17

Benzyną ekstrakcyjną czyściłem i ładnie zeszło.
KowaliK - 07-07-2013, 21:12

Albo Decabitem - dostępny na większych stacjach benzynowych (np. u mnie w mieście na Orlenie mają) - jakieś 15 pln za butelkę. Pryskasz, czekasz chwilkę, przecierasz delikatną szmatką i zmywasz wodą. :wink:
Iron.Falcon - 07-07-2013, 21:17

OK ! dziękuję Wam wszystkim. Przetestuję w ramach swej niepohamowanej ciekawości masło, a jak nie pomoże to środek jaki uda mi się kupić w szkopi :roll:
obiecuję umieścić fotki przed i po

mkm - 07-07-2013, 21:22

spown napisał/a:
Glinka do lakieru - przetestowane - działa ;)

Robiąc przy okazji sieczkę na lakierze. "Asfalt" ma to do siebie, że zawiera również piasek, a piasek + glinka to najgorsze połaczenie jakie można sobie wyobrazić :wink:
Najpierw z grubsza chemią :wink:

KowaliK - 08-07-2013, 00:10

Powodzenia. :wink: Niżej zdjęcie, czego możesz się spodziewać:

:)

Krzyzak - 08-07-2013, 07:16

mlun napisał/a:
Benzyną ekstrakcyjną czyściłem
ja również używałem benzyny ekstrakcyjnej
Iron.Falcon - 08-07-2013, 08:52

szkopskie masełko kanapkowe nic nie zdziałało... mazałem po tym, obłożyłem później serem i pomidorkami i nic też nie pomogło :mrgreen:
na stacji dostałem terpentyne i zeszło jak złoto bez szororowania itp...
DZIĘKI WAM WSZYSTKIM - temat do zamknięcia.