To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Nie chcę auto zamykania! :(

mr_answerek - 08-07-2013, 22:48
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Nie chcę auto zamykania! :(
Witam, mam nurtujący mnie problem. W mojej cari po otwarciu zamków w drzwiach z pilota, a kolejno otwarciu jednych z drzwi(tudzież tylnej klapy), a nastepnie ich zamknieciu po krótkiej chwili zamki zamykają się automatycznie. Na domiar złego pech chciał, że ostatnio o tym zapomniałem i zostawiłem w samochodzie klucze oraz pilota, po czym zamki w drzwiach sie zamknęły :D na szczescie miałem zapasowy klucz i po dłuższej chwili uporałem się z tym problemem. Moje pytanie jest oczywiste, jak tą "automatyczną pomoc" wyłaczyć?
plecho1 - 08-07-2013, 22:58

Jak wyłączyć to nie wiem, ale można naprawić problem. Jeśli po otwarciu drzwi zamek sam się zamknie, to oznacza, że w tych drzwiach uszkodził się włącznik krańcowy zapalający lampkę w kabinie. Czasem wystarczy rozebrać i wyczyścić styki w krańcówce a jeśli są skorodowane, to trzeba ją wymienić. Też kiedyś zatrzasnąłem z tego samego powodu klucze w aucie tylko zapasowe miałem około 80 km od auta :)
Jaro1974 - 08-07-2013, 23:00

Po pierwsze po co wyłączać coś co się czasami przydaje. A po drugie - sprawdź sobie krańcówki w drzwiach. W momencie gdy otworzysz którekolwiek drzwi, autodomykanie nie powinno ci zadziałać.Wyjątkiem będzie tylko klapa bagażnika ponieważ pomimo jej otwarcia drzwi i tak się zamkną. Tak więc sprawdź czy krańcówki są nie zaśniedziałe.

[ Dodano: 08-07-2013, 23:02 ]
Przemku wyprzedziłeś mnie :mrgreen: :wink:

plecho1 - 08-07-2013, 23:13

Po otwarciu klapy też auto nie powinno się zamknąć ale wystarczy, że krańcówka będzie chociaż delikatnie zaśniedziała i już centralny zamknie auto. Kiedyś wyczyściłem krańcówkę klapy i przez pewien czas po otwarciu klapy też auto się nie zamykało. Kiedy krańcówka działała poprawnie, po otwarciu klapy światło w kabinie świeciło pełną mocą a kiedy krańcówka była zaśniedziała, to lampka w kabinie świeciła słabiej. Różnicę najlepiej można było zauważyć po otwarciu dodatkowo drzwi, lampka wtedy zaczynała świecić jaśniej.
volve - 09-07-2013, 06:18

plecho1 napisał/a:
Po otwarciu klapy też auto nie powinno się zamknąć

Oj nie byłbym taki pewien...u mnie mimo otwartej klapy drzwi się zamykają (a światełko kabiny świeci, kontrolka na desce też). W wolnej chwili będę musiał zerknąć do manuala i schematów.

Co do tematu wątku, to oczywiście krańcówka(jeśli światło się nie pali mimo otwartych drzwi - oczywiście jak odpowiednio ustawiony jest przełącznik ;) ). U siebie też to miałem, ale to nie była wina zaśniedziałych styków tylko wyrobienia się krańcówki, kupiłem używki od danino i działa bez zarzutu ;)

Bismarck - 09-07-2013, 07:14

wszystko poza drzwiami od kierowcy otworze i zamkne a i tak 30 sek auto ponownie sie uzbroi
nie nastepuje w przypadku gdy zostana otwarte i zamkniete drzwi kierowcy

Ale tez miałem przypadek ze na konsoli srodkowej jest przełacznik zamykania drzwi ja musiałem nieswiadomie w jakis sposób go ruszyc i delikatnie sie przestawil poprostu zwyczajnie sie zablokowal w pozycji zamknij co w dalszej konsekwencji samoistnie autko sie zamykalo po 30 sek i po wyciagnieciu kluczyka ze stacyjki

plecho1 - 09-07-2013, 07:40

volve, opisałem co miałem u siebie ale niestety działało mi to może z miesiąc. Tej krańcówki nie da się dobrze wyczyścić bo zamek klapy jest praktycznie nierozbieralny. Korciło mnie pościnać nity ale nie miałem za bardzo czasu na dłuższą naprawę więc popsikałem płynem do czyszczenia styków w okolice krańcówki i ruszałem blaszką na którą wpina się przewód od krańcówki.

[ Dodano: 09-07-2013, 07:42 ]
Bismarck, ale ty masz Carismę I czy II?

volve - 09-07-2013, 20:37

plecho1 napisał/a:
volve, opisałem co miałem u siebie ale niestety działało mi to może z miesiąc

Przejrzałem User Manual do Polifta i na stronie 2-5 jest coś takiego:

"Jeżeli po naciśnięciu przycisku UN-LOCK w ciągu 30 sekund nie nastąpi otwarcie którychkolwiek drzwi samochodu, to wszystkie zamki zostaną automatycznie ponownie zaryglowane"

We wszystkich inny punktach rozróżniają klapę bagażnika od drzwi, także według mnie po otwarciu bagażnika drzwi i tak powinny się zamknąć po 30s.

plecho1 napisał/a:
Bismarck, ale ty masz Carismę I czy II?

I

mr_answerek - 10-07-2013, 14:25

A jakiego masz pilota volve? Nie przypadkiem TRW? :)
volve - 10-07-2013, 16:50

mr_answerek napisał/a:
Nie przypadkiem TRW?

Tak, TRW.

dr.lolek - 10-07-2013, 16:59

no uzbraja sie poprostu da sie to wylaczyc, tylko do centralki trzeba sie dobrac, i jeden kabelek odciac