To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawa świateł dziennych, włącznie ze światłami dodatkowymi

Jan45 - 09-07-2013, 14:56
Temat postu: Sprawa świateł dziennych, włącznie ze światłami dodatkowymi
Mój lancer sedan kupiłem trzy miesiące temu jako nowy, czyli to jest chyba ten najnowszy model. Próbuję się zorientować, co jest z tymi światłami dziennymi. W instrukcji jest o tym, że da się te światła ustawić tak, żeby robiły za dzienne we dnie, a jako światła mijania po zmierzchu. Służy do tego przełączania czujnik zmierzchowy, który jest na wyposażeniu tego mojego lancera w wersji invite. Tyle że nie doczytałem, jak to się robi. A bez ustawienia - światła po porostu trzeba włączać ręcznie albo jeździć na światłach mijania tak jak bez tej funkcji świateł dziennych się jeździ. Czy ma ktoś z kolegów doświadczenie w tej materii?
Poza tym, wśród akcesoriów firmowych (ale tylko w Lublinie) znalazłem światła LED do jazdy dziennej, jako opcję. I tu jest kolejny problem, bo do sedana oferują takie LEDy tylko jako zamiennik świateł przeciwmgielnych, które trzeba usunąć. Natomiast do lancera sportback są w ofercie już takie zamienniki świateł przeciwmgielnych, które da się używać i jako dzienne LED, i jako przeciwmgielne LED. Prosiłbym o opinię kogoś, kto już z tego skorzystał. Czy jest możliwość zamontowania do sedana świateł przeznaczonych do sportbacka?

RalfPi - 09-07-2013, 15:09

Witaj Jan.
Na wstępie proponuję Tobie skorzystać z opcji szukaj:
Mi udało się znaleźć np. to:
http://forum.mitsumaniaki...t=31498&start=0

Pozdrowienia!

PS Większość tematów poruszonych tutaj przez Ciebie była już analizowana na Forum.. no chyba, że Twoja wersja będzie "działać" inaczej.

Jan45 - 09-07-2013, 21:38

Dziękuje za poradę. Co prawda ten akurat wątek już przeczytałem, ale wziąłem się w garść i zmusiłem do studiowania szczegółów. Muszę wziąć pod uwagę upływ czasu, czyli kilka lat jakby nie było. Prawdę pisząc stąd się wzięło moje dzisiejsze pytanie. Miałem nadzieję, że trafię na kogoś, kto nie majstrował przy tym samodzielnie, tylko kupił coś gotowego od firmy i wie już na pewno, że np. do sedana nie da się instalować świateł dziennych LED ze sportbacka. Albo - że wie, że się to da zrobić i na dodatek wie też, jak. Kiedy pytam o to doradców z mistsubishi, odsyłają mnie do najbliższego dealera. A ten też nie wie. Wnioskuję z tego, że to jest problem niszowy, a w każdym razie na tyle rzadki, że sprzedawcy nie mają ochoty się wgłębiać w zawiłości opcji co do dodatkowego wyposażenia. Na początek ściągnąłem sobie instrukcję serwisową. Co prawda jest w języku nieco obcym, ale że czyta się łatwo, może czegoś się doszukam. Może doczytam też się do tego, jak właściwie działają te dzienne światła bez montowania LED. Inaczej mój czujnik zmierzchowy będzie bezrobotny.
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
Jan

mkm - 09-07-2013, 21:46

Jan45, przedzwoń lub podjedź do ASO i dopytaj.
Na Forum na pewno ktoś to już przeszedł tylko teraz wakacje, więc opcja "podjedź do ASO" może być szybsza :wink:

reneyvan - 25-07-2013, 20:37

Nie wiem, jak w nowych Lancerach, ale ja w moim modelu z 2011 roku montowałem moduł do świateł dziennych w 2012 roku w ASO w Szczecinie za około 300 zł.
Obecnie wygląda to tak, że po ustawieniu na auto, po włączeniu silnika świecą światła długie z mocą obniżoną o (bądź do) 30 %, a po zmierzchu czujnik przełącza światła na mijania.

Greku1410 - 26-07-2013, 01:44

mam tak samo ale montowanie w garażu koszt 150 plus 2piwa
.swat. - 01-08-2013, 17:05

reneyvan napisał/a:
Nie wiem, jak w nowych Lancerach, ale ja w moim modelu z 2011 roku montowałem moduł do świateł dziennych w 2012 roku w ASO w Szczecinie za około 300 zł.
Czy jest to ten moduł?

http://www.quasarelectron...how&id=288&l=pl

Greku1410 - 01-08-2013, 17:47

nie, kupiłem to w sklepie elektromechanicznym to taki tranzystorek który podłączasz pod długie i świecą na 40% (można to zmieniać, ale tyle wystarcza i żarówki są żywotniejsze), a jak się to cudo nazywało dokładnie to nie mam pojęcia ale w jakimkolwiek sklepie z częściami elektromechanicznymi powinni wiedzieć o co chodzi. Jak nie znajdziesz to zapytam u mnie i powiem Ci czego szukać :)
tokyo - 19-08-2013, 20:06

Witam
Okazuje sie ze lancerki,outlanderki i asx-y sa wyposazone w sterownik do swiecenia na 80%, jak to jest w autkack z ameryki. To samo dotyczy doswietlania.
Przegladalem ostatnio dokumentacje i jest o tym wzmianka.
Jezeli cos uda mi sie splodzic to napisze

RalfPi - 19-08-2013, 20:29

Cytat:
kupiłem to w sklepie elektromechanicznym to taki tranzystorek który podłączasz pod długie i świecą na 40%

Pewnie zwykły ściemniacz - ja jestem co prawda raczej przeciwnikiem grzebania w nowym aucie, ale pewnie za grosze można takie coś nabyć w AVT albo innym TME.

reneyvan - 19-08-2013, 22:54

.swat. napisał/a:
reneyvan napisał/a:
Czy jest to ten moduł?

http://www.quasarelectron...how&id=288&l=pl

Takich informacji nie mam.
Poszukam jeszcze fakturę. Może tam będzie.
Przepraszam za zwłokę.
Miałem utrudniony dostęp do sieci.

marcowoj - 01-10-2013, 12:31

tokyo napisał/a:
Witam
Okazuje sie ze lancerki,outlanderki i asx-y sa wyposazone w sterownik do swiecenia na 80%, jak to jest w autkack z ameryki. To samo dotyczy doswietlania.
Przegladalem ostatnio dokumentacje i jest o tym wzmianka.
Jezeli cos uda mi sie splodzic to napisze

Czy już coś wiadomo coś więcej na ten temat?

Lucas123w - 31-10-2013, 20:23

Odświeżę temat, jest coś więcej wiadomo w kwestii odpalenia opcji świateł dziennych bez dodatkowych modułów ?
tokyo - 03-11-2013, 14:09

Witam
Tak wiadomo odpalilem dziala z rocznikami do 2009.
W przyszlym tygodniu bede bawil sie lancerkami 2010 i 2011.
Jeszcze jedno w fazie testow odpalilem fabryczny alarm !? ( tu was zaskoczylem ) tak tak jest w lancerku fabryczny alarm, ktory dziala na otware drzwi swieci dioda i trabi klaksonem :) .
Pozdrawiam

Lucas123w - 03-11-2013, 17:08

tokyo, dzięki za info :D czekam na kolejne wieści :D