To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Skrzynia bardzo ciężko chodzi

magicann - 14-07-2013, 11:24
Temat postu: [Cari 1.8] Skrzynia bardzo ciężko chodzi
Witam, Nie wiem jak nazwać temat, przeczytałem kilka podobnych tematów lecz do końca nie rozwiały one moich problemów i wątpliwości. A więc: Skrzynia bardzo ciężko chodzi lewarek zmiany biegów chodzi bardzo twardo, mam duże problemy z wrzuceniem biegu I oraz V. Znalazłem kilka tematów poprzez szukajkę odnośnie tulejek wybieraka biegów. Czy po zastosowaniu ów zabiegu wszystko będzie chodzić prawidłowo czy może problem leży gdzieś głębiej?
sylmak - 14-07-2013, 12:13

Jeśli silnik GDI to tam są cięgna więc odpada problem tulejek jeśli zwykły silnik to 90% problemów rozwiązuje wymiana owych dwóch tulejek. Ja miałem problem z wrzuceniem I biegu po zamówieniu na allegro teflonowych tulejek szwagier dorobił mi z mosiądzu i to był strzał w dziesiątkę. Po mimo upływu czasu ich parametry pozostają takie same.Wrzucanie biegów bezproblemowe przy skręcaniu trzeba wyczuć moment dokręcania ponieważ wpływa to na lekkość ruchów lewarka. Oczywiście problem może tkwić tez w samej skrzyni jednak wymiana tulejek jest chyba najtańszym zabiegiem.
magicann - 14-07-2013, 15:03

Silnik 1.8 GLX 16v 115km
Piwor - 14-07-2013, 17:30

magicann, Ty masz u siebie tulejki. Francuska skrzynia.
radek8622 - 14-07-2013, 20:21

Piwor, dokładnie tak, a stan oleju w skrzyni oraz kiedy był zmieniany także warto sprawdzić czasem pomaga.Ale tulejki w tej skrzyni to bolączka.