To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Dziwny szum z kół podczas jazdy

Grid - 18-07-2013, 09:29
Temat postu: Dziwny szum z kół podczas jazdy
Niedawno pojawiło mi się coś takiego, po przejechaniu dłuższej trasy i postoju

http://snd.sc/1bKAswL

Objawy są takie - szum słychać powyżej 30-40 km/h najlepiej przy zamkniętych oknach, szum utrzymuje się czy jestem na biegu, czy na luzie, czy wcisnę sprzęgło czy nie. Szum nie ustępuje podczas dociążania stron samochodu (ruchy kierownicą).

Ściągnąłem nawet przednie koła (przy okazji oglądałem czy mam jedno czy dwu-tłoczkowe zaciski) i jedyne co zauważyłem dziwnego to że klocki hamulcowe są nawet na postoju przytulone do tarcz, nie ma nawet 1 mm prześwitu. Podczas obracania ręką tarcz dają się obracać ale czuć opór od klocków, ale raczej nie ten szum który słyszę podczas jazdy.

Osłony tarcz obejrzałem dokładnie i nie stykają się z tarczami.

Czy to mogą być jednak łożyska? Piasta?

marrok - 18-07-2013, 09:53

przejedź ręką po bieżniku opon i zobacz czy ci się nie wyząbkowały. Opona powinna być gładka, nie powinno być na niej czuć żadnych rantów.
Grid - 18-07-2013, 21:10

Nie wygląda na oponę niestety, nie wyczuwam nierówności. Poza tym szum opon lepiej byłoby słychać przy otwartych oknach, a ten lepiej słychać przy zamkniętych.

Szum jest metaliczny jakby coś tarło metal o metal i dobiega bardziej z jednej strony.

milo - 18-07-2013, 21:55

skrzynia tak wyje ? sprawdzałes olej ?
fj_mike - 19-07-2013, 01:03

Grid, jak ściągałeś koła, mogłeś sprawdzić czy nie ma luzu na łożysku.
Koła do góry, złapać gór-dół i poruszać. Dla mnie wygląda to na łożysko.

Krzyzak - 19-07-2013, 08:42

jak pisał Bartek - ostatnio jest wysyp łożysk w EA :)
mnie też dopadło i ściągałem od Bartka; dziś wymiana

Grid - 19-07-2013, 09:33

Potwierdziło się, łożysko na 100%, w przyszłym tygodniu wymiana przy okazji swapu hamulców od GTO :badgrin:

Dzięki wszystkim za pomoc w diagnozie