To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Przycisk Start/Stop

MaciejLiebherr - 18-07-2013, 23:55
Temat postu: Przycisk Start/Stop
WItam. Chciałbym prosić o schemat stacyjki Mitsubishi Galant 2.5v6 97r ponieważ chce założyć sobie przycisk start stop koło lewarka zmiany biegów aby zapłon mieć po stacyjce a uruchamianie rozrusznika za pomocą przycisku i chciałbym poprostu przewody odpowiedzialne za uruchamianie rozrusznika przeciągnąć aby odpalać przyciskiem.
Owczar - 19-07-2013, 18:01

https://www.google.pl/sea...chrome&ie=UTF-8

MaciejLiebherr napisał/a:
ponieważ chce założyć sobie przycisk start stop koło lewarka zmiany biegów aby zapłon mieć po stacyjce a uruchamianie rozrusznika za pomocą przycisku

TO troche tak jakbyś przed wejściem do toalety wkładał wtyczke do gniazdka, a potem zapalał światło pstryczkiem koło wc ;) Jak już idziesz w tę stronę to zrób autentykację z bezprzewodowym modułem, a po wciśnięciu przycisku zapłon włącza się automatycznie i zapala silnik. Wtedy ma to jakiś sens.

Iron.Falcon - 19-07-2013, 18:49

Owczar napisał/a:
TO troche tak jakbyś przed wejściem do toalety wkładał wtyczke do gniazdka, a potem zapalał światło pstryczkiem koło wc

seryjnie tak to było/jest zrobione np. w Civicu...

Owczar - 19-07-2013, 23:21

Może i jest, nie wiem. Ale dla mnie to jest tylko pogorszenie ergonomii, a nie poprawa.
MaciejLiebherr - 20-07-2013, 15:47

Większość aut ma tak że jest kluczyk albo pilot który daje prąd a przycisk start-stop odpala auto.
Owczar - 20-07-2013, 15:54

Większość ma już hands free. Wsiadasz, system bezprzewodowo się odblokowuje, a Ty wciskasz przycisk, który włącza zapłon i odpala auto.
MaciejLiebherr - 20-07-2013, 16:01

Pomijam te najnowsze. Ma ktoś schemat?
Owczar - 20-07-2013, 22:26

Laguna z 2001 to średnio nowa :) a link do schematu podałem w pierwszym poście....
sipex - 21-07-2013, 12:56

Owczar ma rację..znajomy w aucie robił tak jak Ty chcesz i szczerze daj sobie spokój albo rób tak jak Owczar mówi...te kręcenie kluczykiem na zapłon a później wciskanie guzika ma się jak przekrecania zamka bagażnika żeby otworzyc przednie drzwi :P po pierwszych paru razach będziesz żałował :P coś mi się kojarzy ,że tak porządnie chyba kochajj miał zrobione?
Kamil_Ziomek - 22-07-2013, 17:39

najcieńszy przewód jaki idzie do rozrusznika podłączasz przez stycznik do +12V i będzie działało tak jak chcesz.
milo - 05-08-2013, 21:12

MaciejLiebherr 1:11 http://www.youtube.com/watch?v=5L4fCoOoFx8
MaciejLiebherr - 05-08-2013, 21:20

Mi właśnie o takie coś chodziło.
bialyjayz - 05-08-2013, 23:02

mam identyczne alusy w moim colcie jak w czerwonym galancie z filmiku"milo" ::D
MaciejLiebherr - 05-08-2013, 23:39

Kamil_Ziomek - rozumiem że ten najcieńszy przewód który idzie do rozrusznika podaje mu 12v ale po stacyjce?

[ Dodano: 08-08-2013, 23:36 ]
Mam takie małe pytanie, chodzi o przewód jakiego jest koloru który wychodzi ze stacyjki na rozrusznik. Dokładnie o ten przewód który podaje 12v po przekręceniu kluczyka na "start: Proszę nie mówić abym sam ściągną obudowę kolumny ponieważ poprzedni właściciel ją chyba skleił. Gdzie znajdę ten przewód oprócz samem stacyjki. Tak jak pisałem chciałem mieć tak aby prze kluczyć najpierw stacyjkę a start mieć na przycisk a nie mogę podać bezpośrednio 12v na ten cienki przewód ponieważ stacyjka ma spełniać rolę zabezpieczenia, po prostu stacyjka ma być stacyjką. Wiadomo iż jeśli przekręcam stacyjkę w celu odpalenia pojazdu na rozrusznik (na automat) idzie wyzwolenie lecz przecież nie będę kręcił stacyjką bo do tego ma być przycisk a ja szukam przewodu który daje po stacyjce prąd i gdzie znajdę taki przewód oprócz samem stacyjki ?

marcinzam - 25-08-2013, 23:25

http://www.youtube.com/watch?v=5FBQwxm0uYo