To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - [CB4W 1.6] Linki od szyb elektrycznych

Anonymous - 15-01-2007, 20:20
Temat postu: [CB4W 1.6] Linki od szyb elektrycznych
Mam pytanie. U mnie w Lancerze zerwana jest przednia lewa linka i tylna prawa. Nie różnią się wiele od tych zwykłych linek, które można kupić w sklepie rowerowym, ale są porwane na kawałki i nie wiem jakiej powinny byc długości. Czy ktoś z posiadaczy przerabiał ten temat? Jeśli tak to proszę o pomoc!
KaWu - 16-01-2007, 09:09

NA weekend bede w domu to zobacze bo ± mam dlugosc linki jaka uzylem do siebie. Tez poszla od kierowcy. Kupilem w motorowerowym chyba od Simsona ? Ale juz dokladnie nie pamietam.
Anonymous - 16-01-2007, 16:41

Będę bardzo wdzięczny. Szyba od kierowcy jest jedyną, która musi się otwierać. Reszta to już opcja ;-)
mitasubiszi - 31-07-2008, 09:22

Hej hej ludziska! Mam ten sam problem - kupiłem w Berlinie Lancera z zerwaną linką mechanizmu szyby, z tym, że Niemiec wyjął wcześniej cały mechanizm. Jeśli ktoś faktycznie zna długość tej linki, to niech wrzuci na posta. Jest to istotna informacja, z pewnością skorzystałoby na tym więcej osób. Pozdrowienia!!!
Anonymous - 31-07-2008, 16:45

Około 2m w Castramie po 1,40zł/m ;)
Dokładna długość określi się sama podczas montażu.

mitasubiszi - 31-07-2008, 17:35

Dzięki wielkie! Teraz przynajmniej wiem, jak się przygotować do tej operacji :wink: Pozdrawiam!!!
Anonymous - 18-08-2008, 18:33

bartek_nkm napisał/a:
podczas montażu.

Możesz opisać procedurę wymiany. Jak to nawinąć na benbenek od silnika?

mitasubiszi - 20-09-2008, 13:58

Linka ma grubość 1,5 mm, grubsza jest wykluczona. Jeśli przymierzacie się do tej operacji, oceńcie, czy bęben nie ma zmielonego uzwojenia. Ja w porę zauważyłem, że operacja jest nieopłacalna - ślimak jest mocno uszkodzony. Stawiam na wymianę całości. Pozdrawiam!
idas - 02-12-2008, 16:28

Witam, ostatnio miałem problem z linką od szyby pasażera tak się postrzępiła w jednym miejscu że szyba po opuszczeniu nie chciała się już podnieść (linka nie chciała wejść w swoje miejsce). Trochę się namęczyłem by ją "oczyścić"(z tych postrzępionych żył które blokowały ruch) i udało mi się finalnie przepchać szybę do samej góry, teraz już się nie chce ruszyć:/ Chciałbym linkę wymienić, ale niestety jest tam strasznie trudny dostęp, ponieważ ta pierwsza warstwa blachy widoczna po zdjęciu boczka jest chyba przyspawana prawda? Czy też istnieje sposób na jej zdemontowanie?jak się zabrać za wymianę linki? Ewentualnie jakie byłyby koszty wymiany całego mechanizmu? Teraz w zimie to mi się generalnie nie spieszy (zawsze mam otwieraną szybę po swojej czyli kierowcy stronie), ale na wiosnę trzeba by się za to zabrać. Będę wdzięczny za wszelkie instrukcje. Pozdrawiam serdecznie wszystkich mitsumaniaków:)
stary alfer - 02-12-2008, 16:36

idas napisał/a:
Ewentualnie jakie byłyby koszty wymiany całego mechanizmu? Teraz w zimie to mi się generalnie nie spieszy

Szukaj na allegro samych mechanizmów, lub z aut sprzedawanych na części.

Koszt używki 80-120 zł. Musisz kupić tylko do CBO!

Wymiana to jakaś godzina. Konieczne jest wyjęcie szyby.

Jest przy tym trochę zabawy, ale dasz radę. Jak ja sierota mechaniczna sobie poradziłem, to poradzi sobie każdy ;)

Trzeba mieć pomocnika!

idas - 02-12-2008, 17:01

Dzięki Alfer:) tak zrobię:) A "sierotą mechaniczną" w tym gronie jestem na pewno większą, bo jak widzę co tu niektórzy ze swoimi autami potrafią zrobić to włos mi się jeży na głowie:) Trzeba było iść ma mechanikę i budowę maszyn a nie na jakąś biedną elektronikę i telekomunikację:)
Hugo - 02-12-2008, 20:08

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=29570
Z Wrocławia do Krakowa chyba nie jest daleko :wink:

idas - 02-12-2008, 20:48

Dzięki Hugo, ale raczej nie ma szans żebym się wybrał z tym do Krakowa (chyba, że przy okazji zabiorę dziewczynę na zwiedzanie:) ) inna sprawa - kolega napisał iż czekał do następnego dnia z odbiorem auta-kolejna dyskwalifikacja:) A tak przy okazji zapytam o coś innego związanego z szybami bocznymi. Jako, że chwilowo głośniki z boczków są w serwisie gwarancyjnym i widać co się w środku drzwi dzieje to ostatnio miałem tam małą powódź po wizycie w myjni (wiem wiem automatyczna to grzech-moja wina;) ). Dystanse od głośników były całe przemoknięte. Czy to normalne? Uszczelki przy szybie do wymiany (te środkowe- nie ciekło po szybie tylko do drzwi)? Jaki jest ewentualny koszt takiej zabawy w warsztacie "szybiarskim"? Przepraszam za off topic...:)
rosomak1983 - 02-12-2008, 21:10

stary alfer napisał/a:
Koszt używki 80-120 zł. Musisz kupić tylko do CBO!

Wymiana to jakaś godzina. Konieczne jest wyjęcie szyby.

Jest przy tym trochę zabawy, ale dasz radę. Jak ja sierota mechaniczna sobie poradziłem, to poradzi sobie każdy ;)

Trzeba mieć pomocnika!

Czy ja wiem szyby z drzwi nie wyciagałem. Pomocnik jest koniecznie potrzebny do przytrzyamnia szyby

stary alfer - 03-12-2008, 07:27

rosomak1983 napisał/a:
Czy ja wiem szyby z drzwi nie wyciagałem. Pomocnik jest koniecznie potrzebny do przytrzyamnia szyby

Pewnie, że możesz stać z szybą w rękach i czekać aż drugi zawodnik nie przykręci mechanizmu. Tylko po co, skoro szyba jest odkręcona i można ją odłożyć na bok ;)