Carisma - Techniczne - [Cari 1.9 TD] Problem z 5 biegiem.
vegxu - 23-07-2013, 02:01 Temat postu: [Cari 1.9 TD] Problem z 5 biegiem. Witam. Mam problem z 5 biegiem. Gdy wrzucę 5 i dodam gazu to widać jak szarpie drążkiem zmiany biegów. I robi tak tylko jak dodaję gazu. Czasem tak szarpie że aż wyrzuca bieg. Proszę o pomoc.
remi - 23-07-2013, 05:01
Nie jestem specem od diesla, ale coś mi się wydaje, że tam skrzynia jest francuska, taka jak w moim aucie. Na początek zobacz poduszki pod silnikiem i skrzynią. Otwierasz maskę, ktoś wrzuca pierwszy bieg i na zaciągniętym ręcznym szarpie tak jakby chciał ruszać, jeśli silnik i skrzynia będą latały jak tic tac w pudełku, to możliwe, że poduszki. Jeśli jednak masz skrzynię francuską, to możliwe, że stało się to samo co kiedyś u mnie. Ja jak jechałem tak koło setki i puściłem gaz, to wypadała właśnie piątka. Naprawa polegała na opuszczeniu skrzyni na poduszce, tak, żeby ściągnąć ten dekiel z jej boku. U mnie ma on zielony kolor. Następnie dokręcenie śrubki chyba na klucz dwadzieścia cztery, z momentem szesnaście albo jakoś tak. Wyczytasz w manualu. Oczywiście najpierw wylej olej ze skrzyni. Sorry, że piszę liczby słownie, ale piszę z telefonu i coś się chyba posypało z cyferkami. Na koniec dodam, że u mnie po zdjęciu bocznej pokrywy tą śrubkę mogłem odkręcić palcami.
Jaro1974 - 23-07-2013, 05:33
Dokładnie tam siedzi skrzynia francuska. Tak jak pisze remi w pierwszej kolejności sprawdź poduszki. Jak będą dobre to musisz szukać dalej.
vegxu - 27-07-2013, 01:55
Dziś usłyszałem jak coś stuka co jakiś czas przy przednim lewym kole a dokładniej za nim. Nie zawsze ale często. Jak by przeskakiwało coś na kole zębatym. Myślę, że coś w skrzyni biegów. Będę musiał zmieniać skrzynię?
pawelsonx - 27-07-2013, 11:51
Ze co że francuska skrzynia to się psuje ??
Posprawdzaj poduszki bo może już napiernicz skrzynia o jakaś podporę metalową bo gumy skończyły żywot. Moze być też wachacz jakaś tuleja lata lub łącznik wachacz i szarpie skrzynią porzez przegub napędowy, a może przegub pada.
battle85 - 27-07-2013, 13:53
u mnie juz przegob padl chyba wlasnie bo przy skrecie w prawo strzela z przodu, przy jezdzie na wprost i skrecie w lewo nic nie ma, czyli prawy przegob do wymiany czy lepiej zrobic 2 od razu?mozna chyba z tym jezdzic nie ma zadnego ryzyka i moze troche poczekac?
|
|
|