[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - check (!) wykrzyknik
eska - 25-07-2013, 21:20 Temat postu: check (!) wykrzyknik Co może być przyczyną wyświetlania się komunikatu (!) check?
Uploaded with ImageShack.us
Wyświetla się on w losowych momentach, nie ma reguły. Dodatkowo wyłącza się radio.
Czasami raz wyświetli i zapiszczy, a czasami np. ciągle przez 10 sekund. Po długim piszczeniu i mruganiu został w komputerze błąd: U0141
Co może być przyczyną zjawiska?
maniax86 - 25-07-2013, 22:04
eska, za mało płynu hamulcowego.... a jeśli płyn hamulcowy w normie to jakaś usterka związana z układem hamulcowym... ale najpierw zajrzyj pod maskę i sprawdź poziom płynu hamulcowego zanim pojedziesz do serwisu
eska - 26-07-2013, 06:09
Płyn hamulcowy i klocki w normie...
maniax86 - 26-07-2013, 07:17
eska, no to chyba zostaje udać się do mechanika....
tokyo - 30-07-2013, 23:23
Witam
Wg mnie jest to usterka elektryczna. Problem z wykrzyknikiem pojawia sie gdy komp glowny ma brak komunikacji z pozostalym osprzetem. Bledu z U na poczatku glownie dotyczyly komunikacji.
Docisnij wszystkie bezpieczniki w srodku/pod maska ( nawet te na akumulatorze) lub wyciaggnij wszystkie i sprawdz czy jakis nie jest przegrzany. docisnij wszystkie wtyczki na kompie pod kierownica.
Pozdrawiam
eska - 17-08-2013, 13:57
Przeczyszczenie klem na akumulatorze pomogło na miesiąc. Wygląda na to, że rzeczywiście jest chyba gdzieś jakiś luz w elektryce.
[ Dodano: 19-08-2013, 23:05 ]
Dzisiaj zauważyłem, że to nie tylko radio się wyłącza w momencie pojawienie się checka i sygnału dźwiękowego. Wyłącza się chyba cała elektryka, bo na moment wyświetlenia się "check!" zgasły światła.
gruleg1 - 26-08-2014, 15:10 Temat postu: check Witam mam ten sam problem. Od momentu kiedy zrobiłem przegląd po 4 latach w serwisie Mitsubishi od czasu do czasu do czasu zapala się napis check z wykrzyknikiem trwa to 2 sekundy i dalej jest wszystko ok. Ni mam już pomysłów co to jest. POMOCY:)
Hubeeert - 26-08-2014, 15:17
Podpiąć samochód do komputera i sprawdzić kod błędu - będzie najprościej.
eska - 26-08-2014, 18:54
ASO nie doszło do tego co jest przyczyną. W komputerze pusto - zero błędów.
U mnie pomogło... wysmarowanie pastą klem przy akumulatorze.
Teraz pojawia się to raz na pół roku. Wkurza, ale rozwiązania 100% nie ma nawet w ASO
Hubeeert - 26-08-2014, 19:59
eska no to jazda próbna z p[odpiętym MUTem i zapis danych.
komajaro - 18-10-2017, 10:24
Mnie sie wczoraj pojawil taki komunikat (pierwszy raz jezdzacy lancerem [od 2008]) jak przyspieszalem na dwojce do okolo 6k rpm.
Bede jechal to w tym tygodniu sprawdzic do jakiegos majstra, bo dodatkowo zestaw glosnomowiacy mi przestal dzialac (naciskam SPEECH/SPEAK wg instrukcji i nic sie nie dzieje)
Jednak dopiero w przyszlym tygodniu wizyta - ktos sie spotkal z bledem zestawu glosnomowiacego jak opisalem ? Auto nie reaguje na zaden przycisk, rozne warianty testowalem z menu.
[ Dodano: 02-11-2017, 08:14 ]
komputer nie wykazal bledow, brakowalo 200ml plynu hamulcowego, po wizycie nawet bluetooth zaczal dzialac, mimo, ze serwis nic nie dotykal.
Albo ktos cos zaniedbal podczas ostatniej wizyty i teraz poprawili.
lurek - 02-11-2017, 12:29
komajaro napisał/a: | po wizycie nawet bluetooth zaczal dzialac, mimo, ze serwis nic nie dotykal.
. |
może rozłączyli aku i zestaw sam się zresetował? (miałem taki problem ze sterownikami szyb bocznych w mazdzie 3)
|
|
|