To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9 TD] Centralny zamek

vegxu - 27-07-2013, 02:01
Temat postu: [Cari 1.9 TD] Centralny zamek
Mam problem z centralnym zamkiem. Gdy zamknę od strony kierowcy lub pasażera to zamykają się wszystkie drzwi oprócz klapy. Tak samo jest z przyciskiem w środku od centralnego zamka. Gdy zamknę samochód od strony klapy wtedy wszystko się zamyka. Tak samo jest z otwieraniem. Drzwi otwierają się oprócz klapy. A gdy od strony klapy to wszystko się otwiera. Proszę o pomoc.
Bizi78 - 27-07-2013, 09:18

http://forum.mitsumaniaki...t=65584&start=0
vivare - 27-07-2013, 09:36

siłownilk (silniczek) sie zablokowal lub zepsuł . Lub jakaś część mechanizmu może jakiś pręcik czy coś odpadło albo się zawiesiło. Musisz rozebrać i tam zaglądnąć poprostu:)
plecho1 - 27-07-2013, 22:34

Albo przełamały się przewody zasilające siłownik w klapie. Odepnij od niego przewody zasilające i podłącz do nich jakąś żarówkę samochodową. Jeśli przy zamykaniu lub otwieraniu auta obojętnie czy z drzwi czy przyciskiem czy z klapy żarówka się zaświeci, to wina silniczka w siłowniku w klapie. Jeśli jednak żarówka nie zaświeci się to masz przełamane przewody na przejściu z budy do klapy.
glina - 28-07-2013, 01:28

najlepszy temat z opisem do polifta - http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=75608
w przedlifcie powinno byc podobnie

Daraz2 - 28-07-2013, 22:29

mam ten sam problem ;/ musze to wszystko dokładnie przeczytac :)
plecho1 - 29-07-2013, 07:53

Wystarczy sprawdzić według mojego opisu, oczywiście na nieczytanie nie namawiam :)
Jeśli macie możliwość otwierania i zamykania centralnego z klapy bagażnika, to do siłownika w klapie będzie dochodzić 5 przewodów, najprawdopodobniej 3 cieńsze i 2 grubsze. W waszym przypadku mógł się przełamać któryś z tych grubszych zasilających, cieńsze są sterujące co pozwala właśnie zamykać całe auto z zamka w klapie. Podczas zamykania czy otwierania centralki pojawia się na nich napięcie 12V. Wystarczy podłączyć do tych dwóch przewodów albo żarówkę samochodową albo probówkę samochodową albo multimetr ustawiony na pomiar napięcia.