To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Pinin - Poliuretany

miko.87 - 01-08-2013, 21:29
Temat postu: Poliuretany
Witam
Zakupiłem poliuretany (Olkusz) do swojego pingwina i nie długo chcę je założyć.
Moje pytanie brzmi:
1. Czy często trzeba smarować tuleje?
2. Czy ktoś z Was bawił się w montowanie kalamitek w wahacze, czy warto to robić?
3. Jaki byłby najlepszy smar? Czy sylikonowy, który mi dołączyli do tulei będzie dobry?

Długotrwali użytkownicy poliuretanów będą wiedzieć najlepiej jak o nie dbać i czy w ogóle coś z tym trzeba robić, więc bardzo proszę o pomoc. :biggrin:

sq9mcs - 01-08-2013, 21:56

1. nie trzeba
2. po co
3. żaden.

Od kilku lat wymieniam tuleje na poliuretan. Nie stosuję żadnych smarów bo i po co. tylko by zaszkodziły. Mój Pinin jeździ na poliuretanie i Pathfinder też. Wyciągnąłem drążek z zawieszenia tylnego na którym ostała się ostatnia tuleja gumowa, druga była od 3 lat poliuretanem. Zużycia żadnego, ani pęknięć, uszczerbań, luzów, nic. Jakby nowa została założona. Pathfinder jeździ na poliuretanie ale w nim stosuję Qudre-Flex o twardości 90ShA (żółte). W pininie mam 75ShA (czerwone).

Skąd pomysł na smarowanie poliuretanu?? Gumowe też smarujesz??

miko.87 - 01-08-2013, 23:20

Ktoś mi o tym mówił dlatego chciałem się czegoś dowiedzieć, ponieważ wydawało mi się trochę dziwne aby dać smar między poliuertan a metal (sądze że to może je wycierać, dostanie się piasek itp).
Gdzieś wyczytałem, że poliuretany powinny być obficie wysmarowane aby nie piszczały i się nie wyklepywały. Jak to wygląda u Ciebie?
Rozumiem, że bez problemu mogę je zakładać "na sucho"?

sq9mcs - 01-08-2013, 23:39

Założone na sucho bez żadnego smaru. Nie piszczą, nie wycierają się, nie wyklepują.
miko.87 - 02-08-2013, 00:08

Dzięki za pomoc, tak też zrobię :)
Sxizo - 02-08-2013, 10:10

Cytat:
W skład kompletu wchodzą: Tuleje stabilizatora tylnego na dr. fi 16 mm -/2szt./+ smar silikonowy montażowy.

To czemu tak piszą na ich stronce?

miko.87 - 02-08-2013, 11:47

pisałem do "Deuter" z Olkusza
oto co mi odpowiedzieli:

"Przy zakupie tulei miał Pan na pewno ulotkę co do smarowania tulei przy montażu ...
Ogólnie nie zaszkodzi ich przesmarować po zew. , ale zalecamy by po zew. stronie tulei nie smarować , tylko w środku między tuleją pu i tuleją met . - tam tuleja powinna pracować , a nie w uchu wahacza.

Można co sezon wcisnąć troszkę smaru jeżeli jest taka potrzeba ( zaczynają wydawać dźwięki )."

sq9mcs - 04-08-2013, 20:58

Nie smarowałem ani na zewnątrz ani w środku i chodzą bez zarzutów. Oczywiście wewnątrz można ale nie ma takiej potrzeby. Innymi słowy wg uznania.
Piotrek4 - 04-08-2013, 21:21

Podziel się jeszcze informacją ile dałeś za pouliretany!!
miko.87 - 04-08-2013, 22:41

komplet na wahacze tylne- 300
tuleje drążka panharda - 80
tuleje drążka reakcyjnego - 80
tuleje stabilizatora - 60
tuleje wahacza przedniego (zrobili mi po wysłaniu do nich części) - 130

sylwek12345 - 02-06-2016, 08:30

Nic sie nie saruje ew gniazddo na tulejke