To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - wentylatory ciągle diałają

scund - 04-08-2013, 22:15
Temat postu: wentylatory ciągle diałają
Witam. Właśnie stałem się posiadaczem space star i od razu kilka problemów które znalazłem na forum a jednego nie. Wentylatory włączają się jak temperatura osiągnie stan optymalny i już się nie wyłączają do zgaszania silnika. Temperatura rośnie no nie wiem bo nigdy nie miałem benzyny ale w sumie szybko i staje na 90 bez żadnych wahań. Wentylatory chodzą dwa na raz i wydaje mi się że na dosyć wysokich obrotach. przy włączeniu klimy chodzą jeszcze szybciej.Pozdrawiam
plecho1 - 05-08-2013, 08:05

Może padł czujnik temperatury podający temperaturę dla sterownika silnika. Sterownik w takim przypadku profilaktycznie załącza wentylatory. Tu na pierwszej stronie masz procedurę sprawdzania tego czujnika w Carismie pod hasłem "diagnoza błędu 21 (ECT sensor)" http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981 Możliwe, że w Twoim aucie jest taki sam czujnik więc zacznij od tego. A czy zaświeciła Ci się może kontrolka silnika bo jeśli tak, to może sprawdzenie błędów by coś więcej powiedziało.
Ps. Dla wyjaśnienia, wskaźnik w liczniku ma odrębny czujnik.

scund - 05-08-2013, 12:37

Dzieki plechu. Nie nie pali mi sie kontrolka silnika. W takim razie bede sprawdzal ten czujnik. W carismie chyba jest ten sam silnik chodz niewiem czy przypadkiem nie ma wiecej km. Dam znac

[ Dodano: 05-08-2013, 23:24 ]
auto zostało podłączone pod kompa .brak błędów. Zrobiliśmy diagnostyke na wykresie w ciągu 5 min temperatura doszła do 100 stopni. auto diagnozowane po 3h od ost jazdy.czujnik temp który idzie do deski . na desce 90stopni obieg poszedł bo rury zaczeły sie nagrzewać. drugi czujnik jak wspomniałem pokazywał na kompie 100 a nawet ponad sto. czyli walniety czujnik ten z dwoma kabelkami tak? juz mechanik nie czekał aż sie wiatraki włączą taka diagnoza. racja? pozdrawiam. wiadomo można jeszcze rezystancje sprawdzić ale był pod ręką komp