To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - 1,8 GDI zerknie ktoś fachowym okiem? jak tu z LPG?

BigG - 05-08-2013, 23:11
Temat postu: 1,8 GDI zerknie ktoś fachowym okiem? jak tu z LPG?
Witam
Planuje kupić sobie jakieś autko i pomyślałem o Carismie jednak nie mam bladego pojęcia o tych samochodach, a w moich okolicach pojawiło się coś co moim zdaniem wygląda dość dobrze(link poniżej) zerknijcie proszę fachowym okiem i powiedzcie czy to przypadkiem nie jakiś składak ;-) bo ja nie poznam nawet jeśli by miał przód wstawiony z innego modelu :|

Czytając trochę forum zauważyłem, że nikt nie poleca lpg do tego silnika, doczytałem się już, że one niedużo palą, ale mimo wszystko lpg by mi się przydało i tu pytanie czy rzeczywiście jest z tym aż tak strasznie? Cóż jest takiego w owym silniku, że ma tak złe opinie jeśli chodzi o lpg? Zaznaczę, że w razie czego na instalacje LPG kasy bym nie żałował.

http://otomoto.pl/mitsubi...-C29600022.html

Pozdrawiam

volve - 06-08-2013, 06:42

Na pierwszy rzut oka nie widać jakiś szczególnych wad...

Co do LPG, do GDI musiałbyś montować specjalny układ bodajże od Vialle, nie znam obecnie cen, ale myślę, że koło 5 000 zł. Następnie musiałbyś znaleźć gazownika, który w ogólne to ogarnia i dobrze Ci to zamontuje. A na koniec i tak oszczędność nie będzie tak wielka jak w innych przypadkach, ponieważ tutaj musisz mieć dotrysk benzyny co jakiś czas i ogólnie przez to zysk z jazdy na gazie jest bodajże około 30% mniejszy niż w innych autach.

plecho1 - 06-08-2013, 07:15

Tak jak napisał volve, LPG w autach z tymi silnikami jest nieopłacalne, ja z tego powodu sprzedałem GDI i kupiłem 1.6. Jeśli planujesz montaż LPG, to szczerze polecam Carismę z tym silnikiem.
Student - 06-08-2013, 07:18

LPG w GDI mówimy NIE.
Szukaj czegoś innego.

BigG - 06-08-2013, 16:20

a bym się nadział... serdeczne dzięki za info, myślałem sobie ot benzyna to benzyna się zgazuje... :| ale dzięki temu naczytałem się sporo dobrego o cari i jak się coś trafi z odpowiednim silnikiem to pewnie łyknę :)
jeszcze raz dzięki
pozdr!

Student - 06-08-2013, 22:23

Pamiętaj że są także inne auta benzynowe z bezpośrednim wtryskiem których nie gazujemy np. Avensis, Golf, Audi.
mitzulopez - 17-10-2013, 18:42

oj gazujemy, tylko nie wszystko

GDI jest ładnie gazowane :) *

instalacja do wtrysku bezpośredniego (GDI,FSI) musi być dedykowana, czyli pod konkretny model silnika.

Do aut grupy VW już większość silników jest obcykanych

są też instalacje do PSA i Hyundaia/KIA.

do Carismy 1.8GDI nie ma LPG i nie będzie, poza jakimiś wynalazkami. To dinozaur i koszt zaprojektowania instalacji by się nie zwrócił. Te GDI często są mylone z GDI od Hyundaia/KIA

* te od Hyundaia 1.6GDI

volve - 18-10-2013, 14:01

mitzulopez napisał/a:
do Carismy 1.8GDI nie ma LPG i nie będzie

Jest, holenderskie LPi, u nas w Polsce mało osób to ogarnia, popularne Cari z LPi były w Holandii.