To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Spalanie LPG- wskazania komputera

bonux86 - 09-08-2013, 13:26
Temat postu: Spalanie LPG- wskazania komputera
Witam, wczoraj byłem uruchomić gaz w swoim nowym lancerze, instalacja zakładana przez Mitsubishi. Gazownik powiedział, że wskazania spalania będą błędne, jednak podczas jazdy komputer pokazuje spalanie i to w wartościach wg mnie zbliżonych do rzeczywistości (7,5-8l LPG w trasie). Pytanie moje brzmi co pokazuje komputer i czy te wartości można uważać za realne?

Dzięki i pozdrawiam
Krzysiek

RalfPi - 09-08-2013, 14:00

Witaj Krzysiek :)
Moim zdaniem jest to kalkulacja(na podstawie prędkości, stopnia wciśnięcia gazu i pewnie przyspieszenia (wszystko wartości chwilowe)) spalania benzyny - u mnie mam średnie spalanie na poziomie 8.5l co odpowiada rzeczywistemu spalaniu gazu na poziomie 10l.

Jeżeli natomiast masz mieszankę tak dostrojoną, że pali Tobie tyle gazu ile Pb.. to słyszałem, że może to powodować wypalanie gniazd zaworowych..

qbuss - 28-08-2013, 08:43

Witam,
Ja na gazie jeżdżę już od dłuższego czasu. Wskazania komputera nie są dokładne, w moim przypadku (Lancer 2.0 , 154KM) różnica wynosi około 2l na korzyść benzyny.

plecho1 - 28-08-2013, 22:53

Komputer powinien wskazywać spalanie na gazie takie same jak na benzynie. Jeśli wskazania będą się różnić czyli np. na benzynie będzie 8l a na gazie np 9l to będzie oznaczać, że gaz jest źle wyregulowany i jest zbyt ubogo a jeśli wskazania na gazie będą niższe niż na benzynie, to będzie oznaczać, że na gazie jest za bogato. Jazda na zbyt ubogiej mieszance, jak już napisał RalfPi, może prowadzić do uszkodzenia głowicy.
karol20 - 29-08-2013, 08:36

Dokładnie tak jak pisze qbuss . Spalanie gazu na poziomie dwóch litrów więcej niż wskazanie komputera jest jak najbardziej prawidłowe . U mnie jest tak samo . Średnio na komputerze 7,5 pod dystrybutorem 9,5 LPG .