Carisma - Ogólne - [Cari 1.6] Reset radia
Batmanikus - 09-08-2013, 20:38 Temat postu: [Cari 1.6] Reset radia Sprawa ma się tak. Wyjąłem radio z poprzedniego samochodu i wsadziłem do Carismy. Ku mojemu zdziwieniu, podczas jazdy, co jakiś czas radio się samo resetuje. Tzn nie kasują się ustawienia ale się wyłącza i włącza z tymże, jeśli na utworze z odtwarzacza to jest tak, że ekran gaśnie, po sekundzie si włącza i leci muzyka od momentu przerwania. Jeśli sam wyłączę i włacze to utwór zaczyna lecieć od nowa - dlatego nazwałem to resetem.
Wsadziłem stare radio (z którym kupiłem samochód) i to samo.
Co może być przyczyną takiego zachowania? Dodam, że aku mam 55 Ah. Podczas wsadzania radia miałem luzem jeden czarny kabel zakończony oczkiem (nie pamiętam ale chyba z naklejką ATT) - czy to uziemienie i czy tu może być problem?
bgregor - 09-08-2013, 21:15 Temat postu: Re: Reset radia
Batmanikus napisał/a: | Podczas wsadzania radia miałem luzem jeden czarny kabel zakończony oczkiem (nie pamiętam ale chyba z naklejką ATT) - czy to uziemienie i czy tu może być problem? |
Sam odpowiedziałeś sobie na pytanie. Czarny przewód z oczkiem to masa dla radia. Podłącz i powinno być po problemie.
rogal133 - 10-08-2013, 11:41
jesli byl napis ATT to to jest kabel od przyciszania radia np gdy telefon dzwoni. bo nawet jesli bylaby to masa i bylaby odlączona to radio w ogole by nie dzialalo. A radio nie rozłącza sie czasem gdy jest glosno??
bgregor - 10-08-2013, 12:05
Być może masz rację z przewodem opisanym jako ATT . Jednak masy we wtyczce nie ma i musi być oddzielnie podłączona , no albo przez kabel antenowy, co nie jest dobrym rozwiązaniem.
Batmanikus - 10-08-2013, 13:07
Czyli muszę jakiś kabelek dosztukować?
[ Dodano: 10-08-2013, 14:42 ]
Żeby nie kombinować to wklejam fotę jak to wygląda. Szczerze mówiąc to nie wiem skąd to ATT mi się wzięło.. Chyba na poprzednim radiu był oznaczony tak kabel i wetknięte w tę czarną kostkę (co jest pod białą)
rogal133 - 10-08-2013, 14:53
wychodzi na to ze ten czarny kabel musisz polączyć z masą samochodu albo pociagnąć do akumulatora do minusa
Batmanikus - 10-08-2013, 15:01
A mogę połączyć ten czarny z tą czarną wtyczką? Poprzednie radio miało tam wetnkięty kabel ale nie od przodu tylko od góry - tą klapką.
bgregor - 10-08-2013, 15:26
Wg zdjęcia czarna wtyczka jest masą dla oryginalnego radia ( jest tam miejsce na tą wtyczkę)
Możesz ją wykorzystać . Czarny przewód może ale nie musi być masą radia. Najlepiej sprawdź np miernikiem.
Bizi78 - 10-08-2013, 16:30
Z tego co pamiętam u siebie też połączyłem te dwa czarne (z oczkiem od przejściówki i ten z wsuwką od ori radia) przewody razem .
Batmanikus - 10-08-2013, 16:38
Już jestem po "robocie". Jak prawdziwy rodak połaczyłem to na zasadzie "niech się dzieję co ma być" I co? Jak na razie nie resetuje się
Dzięki za pomoc
|
|
|