[XX-92]Colt C50 i starsze - [C50]Czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy...?
tomusn - 10-10-2005, 08:31 Temat postu: [C50]Czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy...? Czy w C50 ktoś ma kontrolkę która pokazuje niski poziom płynu do spryskiwaczy? Według książki jest, tylko jakby u mnie nie działa...
Hubeeert - 10-10-2005, 09:28
Ja miałem aż się zepsuł pływak - o ile masz to w dnie zbioniczka do spryskiwaczy jest czujnik.
tomusn - 10-10-2005, 09:34
Czy ten pływak to on duży jest? I czy coś na kształt tego w spłuczce? Bo u mnie nic nie widać.
Hubeeert - 10-10-2005, 11:36
To nie jest taki jak w spłuczce - siedzi w dnie zbiorniczka jakbys mógł zajrzeć od spodu to zobaczysz dwa silniczki i właście ten czujnik. Jedna uwaga - ja mam wersję USA.
Krzyzak - 10-10-2005, 14:59
Tomku - nie zawsze jest. Też szukałem w Galancie i u mnie nie było. Nie ma właśnie:
1. pływaka
2. przewodów el., które pozwolą na zaświecenie się kontrolki braku płynu.
josie - 10-10-2005, 21:08
U mnie też nie ma...
Kiedyś chciałem się pobawić i zrobic coś takiego ale nie wiem nawet na jakiej zasadzie działa oryginał i dałem sobie spokój...
I wystarcza mi teraz tyle że jak tylny spryskiwacz przestanie psikać to w zbiorniczku zostało na 2 dłuższe psiknięcia przednimi
tomusn - 10-10-2005, 22:39
Próbowałem rozebrać i doszedłem, że są osobne silniczki i pompki do przodu i do tyłu, a na dole jakby płytka, może to to? Strasznie ciężko wyjąć ten zbiornik i nic nie odłączałem (oprócz akumulatora ) Odkręciłem trochę wyciągnąłem i wsadziłem spowrotem, jutro drugie podejscie, komuś musieli to ładować.
Hubeeert - 11-10-2005, 11:11
Masz opisane w service manualu który dostałeś ode mnie jak to wygląda i jak jest podłączone. Działa na zasadzie pływaka jak widać na zdjęciu powyżej. Było montowane w najbogatszych wersjach Colta w europie (na przykład Skandynawia) w USA w Mitsubishi i Dodge na pewno. Czujnik kosztuje w ASO cos koło 600 zł. Butla chyba koło 800. Akurat szukam jednego i drugiego i pewnie kupię na e-bayu ze Stanów.
tomusn - 16-10-2005, 00:28
Dziś studiowałem schemat el. z "So wirds gemacht" (sam naprawiam) i na nim nie ma wzmianki o czujniku poziomu płynu do spryskiwaczy, a w manualu Hubeeerta jest dodatkowy obwód z czujnikiem, czyli pewnie na Europę nie było.
Koniec tematu.
Ale żarówkę mam włożoną!!!
Maryjon - 18-10-2005, 11:44
A u mnie ta lampka swieci.... ale tylko na mocnych przechyłach samochodu - przeważnie w ostro branych zakrętach. Co ciekawe pali sie niezależnie od ilosci płynu w zbiorniku do spryskiwaczy . Fakt że mam 2 zbiorniczki drugi do spryskiwaczy swiateł (niedziałające zreszta) i ten drugi jest zawsze pusty.
Hubeeert - 18-10-2005, 11:49
Maryjon napisał/a: | drugi do spryskiwaczy swiateł |
a gdzie on jest
Maryjon - 18-10-2005, 12:17
Plastykowa rura wychodzi przy chłodnicy, i leci gdzies pod akusia. Dokładnie nigdy nie przygładałem sie gdzie to dochodzi.
Pourywane mam końcówki dochodzące do spryskiwaczy zderzaka, więc na pewno i tak nie działa.
Chyba że ktoś mnie kiedys wprowadził w bład i to słuzy do napełniania czegos innego...;)
Hubeeert - 18-10-2005, 12:21
Rura to rura mnie chodzi o to gdzie masz ten zbiorniczek do spryskiwaczy reflektorów. pod aku raczej miejsca nie ma... A zdjęcia byś nie mógł zrobić
Maryjon - 18-10-2005, 12:31
Coś sie wymyśli ze zdjęciem.
ROMEL - 20-10-2005, 06:57
Hubcio... zbiornik do spryskiwaczy reflektorów jest pod akumulatorem - właśnie.... tylko od strony koła - pod podłużnicą - osłonięty zdeżakiem i cieniutkim nadkolem.... mam takowy więc wiem - a raczej miałem bo zaliczył demontaż i leży w szafeczce - jakis baran kiedys zalał wode której sie zamarzło i załatwiło pompkę - mam juz podobna pompke od Pajero - ale siakoś mi sie nie chce tego robić....hmmmm....
Pozdrowionka
|
|
|