[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY8A 2.0DID] Linka hamulca ręcznego
lukasz3112 - 14-08-2013, 20:30 Temat postu: [CY8A 2.0DID] Linka hamulca ręcznego gdzie w lancerze x sedanie reguluje się linkę hamulca ręcznego? bo wymieniałem tarcze i klocki z tyłu i teraz łapie na samej górze.
mrsoon - 14-08-2013, 21:48
No jak patrzę w instrukcję to nie taka łatwa sprawa, trzeba zdjąć ze środkowej konsoli uchwyt na kubek następnie poluzować linkę ręcznego, zdjąć koła i wyregulować ucisk na tarczo-bębnie powinna być jakaś zaślepka przez którą wkłada się śrubokręt i naciąga szczęki. Na mój gust pewnie wystarczy podciągnąć linkę:P
Proszę;)
michaello - 14-08-2013, 22:20
Mialem identyczny problem, jakis czas temu w ASO wymieniali mi tarcze, klocki oraz czyscili caly uklad hamulcowy. Po dotarciu do domu okazalo sie ze postojowy bierze za wysoko, na drugi dzien pojechalem z reklamacja, regulacja trwala 5 min., tak wiec nie jest to chyba zbyt skomplikowane.
mrsoon - 14-08-2013, 22:51
Edit by nie mylić sposobu działania- czytaj post poniżej by naciągnąć samodzielnie linkę ręcznego kręcąc w kierunku widocznym na zdjęciu podglądowym w 2 poście:))
Trik - 15-08-2013, 12:02
Tarczo bęben ma otworek, przez który koryguje się zacisk czy co tam jest. Mechanicy podkręcają linkę (jedna na stronę) bez rozbierania tapicerki od spodu auta.
mazin - 26-09-2013, 18:28
Mój problem był odwrotny, tj. hamulec łapał za nisko. Wystarczyło wyjąc element 4, potem, nie łamiąc niczego element 5 i pojawia się śruba regulacyjna. wystarczyły mniej więcej 3-4 obroty i linka jak w nówce. Oczywiście, po wymianie klocków,tarcz itp. może okazać się koniecznym grzebanie przy kołach. Ale zacząłbym od konsoli środkowej.
kubas - 13-02-2014, 21:36
Regulacja linki w tunelu od środka raczej służy napięciu wajchy od ręcznego, gdy przed przeskoczeniem na pierwszy ząbek ta ma duży luz. Właściwa regulacja ręcznego powinna odbywać się poprzez podkręcenie zębatki znajdującej się przy tarczobębnie. Dojście przez otworek zaślepiony gumową uszczelką. Po wyjęciu zaślepki z tarczobębna ustawiamy go mniej więcej w takiej pozycji, aby znajdował się u dołu. Wtedy zobaczymy w środku zębatkę, którą śrubokrętem należy obracać w górę lub w dół - w zależności czy chcemy poluzować ręczny czy go naciągnąć. Regulując w jedną lub w drugą stronę, szczęki hamulcowe zbliżają się do obudowy tarczy lub oddalają.
|
|
|