To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Red&Black

Greku1410 - 16-08-2013, 16:57
Temat postu: Red&Black
Autko kupiłem w czerwcu 2013 roku krajówkę.
Sprawdzony został w ASO, które potwierdziło moją tezę o jego historii, czyli malowaniu tylnego zderzaka, klapy (po dojechaniu w bliżej nieokreślony element) i cieniowaniu maski oraz przedniego zderzaka. Swoją drogą wykonanie jest co najmniej mówiąc słabe i będę musiał coś z tym zrobić.
Szyba przednia została wymieniona po spotkaniu z kamieniami spod tira które również uszkodziły maskę i zderzak (odpryski).
Poprzedni właściciel zamontował spojler oraz dokładkę końcówki tłumika.

Pierwszą rzeczą jaką postanowiłem zrobić była wymiana oleju oraz filtrów, jednak kupując na znanym portalu aukcyjnym potrzebne do wymiany elementy znalazłem używane czarne dokładki z GTS'a więc postanowiłem je zakupić gdyż cenowo wyszły taniej niż przypuszczałem. Zgłosiłem się do ASO w celu ustalenia ceny montażu owych dokładek zderzaka przedniego i słysząc cenę 360PLN popukałem się po głowie i zdecydowałem się sam podjąć tego zadania.

Efekt jak dla mnie zadowalający. Chciałem je pomalować jednak po założeniu narodziła się w mojej głowie koncepcja RED&BLACK, idąc tym tropem wyeliminowałem wszystkie (pomijając chrom pod oknami, który mi się poprostu podoba) chromy za pomocą Plastidip (na trwałości troszkę się zawiodłem).

W międzyczasie postanowiłem podjąć się konserwacji samochodu tak też wjechałem na kanał i ujrzałem to:

Jednak po 8h pracy wiertarką ze szczotką drucianą, papierem ściernym, Dekoralem na rdzę i Boll'em udało mi się doprowadzić podwozie mojego Misia do takiej formy:

Dodatkowo dokupiłem felgi 17cali z oponkami, a oryginalne zostaną na zimę

Teraz autko wygląda tak:

W planie przyciemnianie szybek i dyfuzor, jednak zobaczymy co z tego wyjdzie :biggrin:

mkm - 16-08-2013, 18:12
Temat postu: Re: Red&Black
Przód jeszcze zadziorniejszy 8)
Obniżenie Lancerka aż się prosi :wink:

Greku1410 napisał/a:
konserwacji samochodu tak też wjechałem na kanał i ujrzałem to:

Nie wiem za bardzo o co Ci chodziło z "ujrzałem to" :mrgreen: To, że jest nalot to wystaczyłby płyn do usuwania rdzy lotnej i dokładne mycie. Szczotka druciana i dekoral to niezbyt dobry pomysł :wink:
Konserwacją bym tego nie nazwał - ot po prostu zachlapałeś elementy zawieszenia i tłumik :roll:
Wejdź do kanału na wiosnę, bo będziesz musiał chlapać ponownie :wink:
Kup też coś lepszego niż dekoral :wink:
Felgi nie w moim guście - i je bym zmienił, ale wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje :wink: .

Greku1410 - 16-08-2013, 18:42
mkm napisał/a:

Myślałem o tym ale czytałem na forum że ktoś miał problemy z prowadzeniem po obniżeniu. Chyba że ktoś poleciłby mi jakieś dobre sprężyny (chyba że to nie wystarczy)

A jak chodzi o konserwacje to przed dekoralem szedł toluen który pięknie wyżarł rdzę a dekoral był użyty jako swoiste zabezpieczenie przed korozją i podkładka pod bolla

marrok - 16-08-2013, 20:10
Greku1410 napisał/a:
mkm napisał/a:

Załóż spojlery na progi boczne i obniżać nie będziesz musiał :mrgreen:
kiedyś na alledrogo widziałem w normalnej cenie

Greku1410 - 16-08-2013, 20:22

Wojtmar czy szukać oryginały używane?
sipex - 16-08-2013, 22:49

eibach założ kolega w takim miał 40/30 z tego co pamiętam i było akurat później wstawił gwint ale telepało strasznie :P
Greku1410 - 17-08-2013, 11:12

Właśnie boje się, że mi autko będzie skakać po drodze i Misiek straci swoje właściwości jezdne. Gdyby nie to byłby już pewnie troszkę niższy.
rolnikon - 18-08-2013, 13:22

fajnie zrobiony, jeszcze dokładki progowe i je będzie spoko :D
mkm - 20-08-2013, 18:14

Greku1410 napisał/a:
Właśnie boje się, że mi autko będzie skakać po drodze i Misiek straci swoje właściwości jezdne. Gdyby nie to byłby już pewnie troszkę niższy.

Jak utniesz sprężyny lub kupisz za 300zł komplet no-name-ów to tak się stanie :wink:
Przy sprawdzonych producentach właściwości się znacząco poprawią.
Jest chyba nawet w dziale Lancera stosowny temat :wink:

Tomii - 16-09-2013, 07:56

ładny, ładny, widziałem na żywo ;)
RoBSoN_97 - 18-09-2013, 16:14

Felgi okropne, już wolałbym jeździć na fabrycznych.
Na 5 śrub jest o wiele większy wybór niż na 4 jak jest to w starszych Mitsu.
Tak na szybko:
http://allegro.pl/felgi-o...3506269717.html
http://allegro.pl/felgi-o...3506269803.html

RoBSoN_97 - 20-09-2013, 12:06

Tu masz super koła:
http://allegro.pl/tomason...3550325106.html
no i cena też jest super

Greku1410 - 21-09-2013, 14:42

Dla porównania za prawie nowe (3mies) felgi z nowymi (też 3mies) oponami zapłaciłem mniej niż za te najtańsze z Twoich propozycji. Tutaj wygrała cena i jakość, a wzór mi się podoba ;)
pyza - 21-09-2013, 16:18

piekne autko.srodki tectyl z valvoline sa dobre do podwozi i mniej czasu pochlaniaja(oczywiscie bez reklamy produktu) wczeniej robilem podobna technologia jak ty i wiem co to jest .zloty medal za wytrzymalosc.pozdrawiam
RoBSoN_97 - 21-09-2013, 18:34

Są gusta i guściki i o nich się nie dyskutuje..., Ty jeździsz samochodem z tymi felgami nie ja :mrgreen:
Z tą jakością przy tych felgach to ja nie bym był taki pewien, z daleka wyglądają na zwykłe chińczyki i pewnie się nie mylę, opony pewnie też klasy budżet i tu masz odpowiedź skąd taka niska cena...
Jakość niestety kosztuje, a 2600 zł za prawie nowe felgi Tomason TN1 z oponami Vredestein to naprawdę okazyjna oferta i stosunkowo niska zestawiając ją do wartości takiego lancerka :wink:
Pamiętaj, że dobre koło to podstawa 8) i dlatego proponowałem wymianę, z resztą nie tylko ja :biggrin:
Powodzenia w modach i na glebę go daj jak chcesz by bardziej agresywniej i sportowo wyglądał :twisted: