LPG - Jaka instalacja LPG do Lancera 1,6 `06?
lolipop - 20-08-2013, 08:57 Temat postu: Jaka instalacja LPG do Lancera 1,6 `06? Witam,
pytanie jak w tytule. Co polecacie?
plecho1 - 20-08-2013, 17:29
Sterownik Stag lub Tech, wtryski Hana lub polskie Barracudy, reduktor KME Silver lub Zeta N i najważniejsze, dobry i uczciwy gazownik.
lolipop - 24-08-2013, 11:25
Dzięki za odpowiedz. W sporej części pokrywa się to z tym co zaproponował mi gość z zakładu gdzie będą montować. Teraz jeszcze tylko muszę się zdecydować którą opcję wybrać. Chcę żeby dobrze to chodziło bo jeżdżę dużo.
Do wyboru mam:
Sterownik / Reduktor / Wtryskiwacze
STAG 4 ECO / ZAVOLI ZETA N lub KME SILVER / REG FAST
STAG 4 ECO / ZAVOLI ZETA N lub KME SILVER / AC W01
STAG 4 ECO / ZAVOLI ZETA N lub KME SILVER / HANA 2000
STAG 4 PLUS / ZAVOLI ZETA N lub KME SILVER / HANA 2000
Zbiornik TOROIDALNY w miejsce koła zapasowego
Zawór tankowania pod klapkę lub w zderzaku - na życzenie klienta
Wielozawór TOMASETTO
Węże gazowe PARKER
plecho1 - 24-08-2013, 17:28
Wybierz Stag 4 Plus bo wersja ECO jest trochę okrojona ale ja bym jednak wybrał sterownik LPGTecha, bardzo łatwo się go ustawia. Zawór pod klapką spokojnie się zmieści, sam montowałem i mieści się bez wykręcania i nie przeszkadza przy tankowaniu benzyny.
Pieraś - 24-08-2013, 22:25 Temat postu: Re: Jaka instalacja LPG do Lancera 1,6 `06?
lolipop napisał/a: | Witam,
pytanie jak w tytule. Co polecacie? |
BRC Sequent 24 - mam w galu i nie mam zadnych problemow, kolo zamontowal w space star i podobnie. Nie montuj wynalazkow tylko porzadne LPG
plecho1 - 24-08-2013, 22:47
BRC robi dobre instalacje ale jest mało warsztatów które te instalacje porządnie montuje i dodatkowo cena (głównie serwisu) zabija. Stag czy LPGTech z dobrymi wtryskami i reduktorem wcale nie będą się gorzej sprawowały niż BRC. Najważniejszy w tym jest gazownik, bo czy BRC czy inna instalacja właściwie dobrana i dobrze wystrojona oraz regularnie serwisowana będzie długo i bezproblemowo służyła.
lolipop - 25-08-2013, 22:03
Myślałem żeby wybrać ten zestaw - STAG 4 ECO / ZAVOLI ZETA N lub KME SILVER / HANA 2000 - jest w cenie 2800 (chyba w miarę przyzwoita cena, co?)
W czym Stag 4 plus będzie lepszy od ECO?
plecho1 - 25-08-2013, 22:27
Który będzie lepszy a właściwie czy 4 Eco będzie wystarczający, to zależy od konkretnego silnika i gazownik powinien dokładnie to wiedzieć. Wiem, że wersja Eco ma mniej funkcji niż wersja Plus i czasem nie daje rady w bardziej wymagających silnikach. Jeśli gazownik twierdzi, że Stag 4 Eco wystarczy i na tym sterowniku właściwie wystroi instalację, to można brać Eco. Instalacja powinna być strojona podczas jazdy lub na hamowni. Jeśli instalacja będzie dobrze ustawiona, to auto powinno chodzić jednakowo na benzynie i na gazie w całym zakresie obrotów i obciążeń,
emjot - 23-10-2013, 21:20
Różnica w cenie między Eco a Plus jest znikoma. W Eco brakuje ustawiania dodatkowych korekt, wydaje mi się że nie ma korekty po ciśnieniu, ale mogę się mylić. Ja mam Plusa i u mnie korekta po temperaturze się przydała.
Ostatnio podobno Hanom spadła jakość. Ja mam Hany tzw złote, z wkręcanymi dyszami - akurat te jakość trzymają. Za instalkę na ACR01 zapłaciłem 2000. Jestem świadomy, że było tanio i samemu drobne poprawki musiałem wykonać. Jak na razie po niemal 3000km jestem tylko zadowolony. Choć dziś jakbym miał wybór to bym brał LPGtecha ze względu na łatwość strojenia.
EDIT: sorry, zobaczyłem, że już to archeologia i pewnie Ci się te informacje nie przydadzą...
Arktic - 17-11-2013, 16:12
Odświeżę trochę temat i podłączę się z pytaniem;), koledzy jestem umówiony na montaż instalacji lpg za tydzień ale cały czas zastanawiam się nad sensownym miejscem na umieszczenie centralki gazu w lancerze. powiedzcie gdzie u siebie macie zamontowany ten przełącznik.(fajnie by było jak by ktoś wrzucił jakąś fotkę)
Pozdrawiam
Bury - 20-11-2013, 13:42 Temat postu: Re: Jaka instalacja LPG do Lancera 1,6 `06?
Pieraś napisał/a: | lolipop napisał/a: | Witam,
pytanie jak w tytule. Co polecacie? |
BRC Sequent 24 - mam w galu i nie mam zadnych problemow, kolo zamontowal w space star i podobnie. Nie montuj wynalazkow tylko porzadne LPG | 'wynalazki' maja ta zalete,ze mozna je tanio i wszedzie naprawic,co nie jest bez znaczenia przy polskim syfiastym gazie.zobacz tylko ile kosztowalaby Cie wymiana listwy wtryskowej w tej porzadnej instalacji i nie mow,ze masz 100% pewnosci,ze wytrzyma np 100tys km,bo roznie to byw przy tym naszym gazie.
plecho1 - 20-11-2013, 14:31
Bury, nikogo, kto przepłacił nie przekonasz aby przyznał się do błędu.
Tańsze od BRC wcale w tym temacie nie oznacza gorsze. Dodatkowo wiele słyszałem o spapranym montażu BRC z powodu braku kompetencji montażystów.
Osobiście wolę tańszą i wcale nie gorszą instalacje opartą o podzespoły polskich producentów od o wiele droższego w zakupie jak i w późniejszym serwisie BRC.
Bury - 20-11-2013, 18:26
Nie nazywałbym błędem montażu dobrej markowej instalacji,od doświadczonego producenta,będącego na rynku od wielu lat.Trzeba tylko zdawać sobie sprawę,że niektóre rzeczy mogą kosztować potem kilka krotnie drożej niż przypadku tańszego jak to się mówi 'składaka'. Niestety gaz mamy nie najlepszy i nawet przy zastosowaniu najbardziej polecanych filtrów,mogą pojawić się problemy,a jazda na dobrze zamontowanym "składaku" niczym nie będzie różniła się od jazdy na "porządnej"jak to kolega napisał instalacji,zwłaszcza dla nas przeciętnych użytkowników.
paweldm - 24-02-2014, 22:51
Jeździłem kilkoma autami na instalacjach jak zostały nazwane wyżej składakach i zawsze było ok. Najważniejszy jest bardzo dobry gazownik, który potrafi porządnie zamontować i zestroić instalację.
MitsuMotos - 22-08-2014, 23:36
Podepnę się pod temat. Chciałbym zagazować mojego Lancera z 2010 roku. Motor 1.8. Trochę poczytałem i tak sobie wymyśliłem że wsadzę do niego BRC Sequent 24, montaż chciałbym wykonać w warsztacie autoryzowanym przez CZAKRAM (znalazłem 3 w Warszawie). I tu moje pytanie, co sądzicie o tej instalacji, czy to dobry wybór czy lepiej iść w inne firmy? Podobne pytanie na temat warsztatów.
|
|
|