Carisma - Techniczne - Nierowne obroty
Anonymous - 17-01-2007, 15:48 Temat postu: Nierowne obroty
Cari 18.GDI 2000r .po wlaczeniu jakiegokolwiek urzadzenia el.spadaja obroty .wlacze dmuchawe i swiatla do tego szybe tyl i prawie gasnie.odpalam rano zaskakuje na 1500 obr. po 3 sek spadaja na 700obr tak jagby nie mial ssania.zauwarzylem ze na zimnym silniku nawet jak jest mroz wlaczaja sie wentylatory na chlodnicy zaraz po odpaleniu tj.po ok 20 sek.bylem 3 razy w serwisie czyscili przepustnice za 2 razem tez czyscili sprawdzali jakis potencjometr na przep,chyba TPS ustawiali komputer 3 razy i nic .jestem nowy 1 raz na forum dobrze mi sie jezdzi Mitsubishi ale doprowadza mnie to do szalu 3 razy w serwisie Mitsu.i rozlozyli rece.Ogolocili mnie z kasy a autko dalej nie chodzi .pomocy/
Cezar - 17-01-2007, 16:04
Wpisz w szukajce falujace obroty, to moze czegos sie dowiesz
turek61 - 17-01-2007, 16:19
Cholera Czytając forum to można dojść do wniosku, że obroty to zmora chyba wszystkich Carism.Mnie też to wku...a i nie wiem gdzie szukać przyczyny
Cytat: | zauwarzylem ze na zimnym silniku nawet jak jest mroz wlaczaja sie wentylatory na chlodnicy zaraz po odpaleniu tj.po ok 20 sek. |
Nie jestem specem jak niektórzy na tym forum, a którzy napewno Ci coś poradzą ale skoro wentylator wchodzi na zimnym silniku to wskazuje na uszkodzenie termostatu(czujnik temp.płynu chłodzacego).Ale poczekaj na fachową podpowiedź
Cytat: | 1500 obr. po 3 sek spadaja na 700obr |
Te 700 mnie nie martwi byle nie spadały niżej czyli tak jak u mnie do 400.
P.S.
Nie trzeba było zakładać nowego tematu tylko zadać pytanie w jednym z wielu o obrotach bo moderatorzy Cię "zrugają".Moze ze wzgl. na twój staż przymkną oko.
Robson86 - 17-01-2007, 16:50
turek61 napisał/a: | Te 700 mnie nie martwi byle nie spadały niżej czyli tak jak u mnie do 400. |
Na obrotomierzu Cari, delikatnie nad zerem i miedzy jedynka => jest taka "kreseczka" . Ona nam pokazuje limit 500 obr/min. ...jestes pewny ze masz obroty rzedu 400obr/min ??
<pozdroo>
turek61 - 17-01-2007, 19:15
Robson86 napisał/a: | turek61 napisał/a: | Te 700 mnie nie martwi byle nie spadały niżej czyli tak jak u mnie do 400. |
Na obrotomierzu Cari, delikatnie nad zerem i miedzy jedynka => jest taka "kreseczka" . Ona nam pokazuje limit 500 obr/min. ...jestes pewny ze masz obroty rzedu 400obr/min ??
<pozdroo> |
Robson86 czy ja dobrze zrozumiałem Ta mała kreseczka oznacza 500 a nie 100 Jesteś tego pewien Bo jezeli tak to odwołuje wszystko co napisałem wcześniej na temat obrotów
saphire - 17-01-2007, 21:22
Pierwsza cienka kreseczka tuż nad grubą zerową na obrotomierzu to 500obr więc jak ci się trzymają obroty w połowie między 1000 a tą kreską to masz dokładnie 750obr
Anonymous - 17-01-2007, 23:27
Bardzo dziekuje faktycznie nie wiedzialem ze cienka kreska to 500 obr.wlasnie do tej kreski spadaja mi obroty po wlaczeniu jakiegos urzadzenia el.i dlaczego wlaczaja sie wentylatory na chlodnicy 20 sek. po odpaleniu nawet na bardzo zimnym silniku.po wlaczeniu swiatel i dmuchawy spadaja do cienkiej kreski spuszczam szyby prawie gasnie az przygasa deska i swiatla.Dziekuje za pomoc.
Anonymous - 17-01-2007, 23:57
co do tego wiatraka to czy przypadkiem nie ma klimatronika w aucie bo jak masz i skierowałes gałke od nawiewy maksymalnie w prawo (nawiew na szybe) to automatyczne załacza ci sie kompresor klimy a wtedy istnieje możliwośc że wiatrak bedzie sie załaczał. No jeżeli chodzi o obroty to zasadniczo u mnie wystepuje podobny efekt podczas np.: wciśnietego hamulca ale trwa on góra 5 sek. i obroty wracaja do normy (750 rpm). Musze jeszcze napisca że w serwisówce norma obrotów dla GDI to 600 plus minus 100 i zależy od wielu czynników (np.: temp. oleju w skrzyni biegów).
U ciebie chyba bedzie to raczej zwiazanem z niedoborem prądu dlatego wybrałbym się na twoim miejscu do elektryka samochodowego. A serwis w krakowie mitsubishi to tu na forum ma nie najlepsza opinie. czysciłbym tez nie samą przepustnice ale cały dolot i EGR także.
pozdro
szczeslaw - 18-01-2007, 09:30
Andrzej55, ASO w Krakowie to, tak jak napisał deadly, kaszana. Zapraszam do mnie na PW - podam ci namiary na naszego lokalnego speca od miśków
[ Dodano: 18-01-2007, 09:35 ]
deadly napisał/a: | Musze jeszcze napisca że w serwisówce norma obrotów dla GDI to 600 plus minus 100 i zależy od wielu czynników (np.: temp. oleju w skrzyni biegów). |
Jakbyś doczytał przypisy pod tabelką, to byś zauważył, że 600 +/-100 to obroty dla silnika zimnego. Natomiast po ok. 4min. od uruchomienia silnika w/g mitsu powinno być 750 +/-100.
Robson86 - 18-01-2007, 16:21
turek61 napisał/a: | Robson86 czy ja dobrze zrozumiałem Ta mała kreseczka oznacza 500 a nie 100 Jesteś tego pewien Bo jezeli tak to odwołuje wszystko co napisałem wcześniej na temat obrotów |
Tak jest
saphire napisał/a: | Pierwsza cienka kreseczka tuż nad grubą zerową na obrotomierzu to 500obr więc jak ci się trzymają obroty w połowie między 1000 a tą kreską to masz dokładnie 750obr |
<pozdrawiam>
|
|
|