To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.4] hamulce tył

bulius - 28-08-2013, 07:57
Temat postu: [I 2.4] hamulce tył
Podpowie ktoś czy z tyłu są bębny czy tarczo bębny? Jak tam sprawa wygląda z hamulcami
elektryk - 28-08-2013, 09:01

Tarczo-bębny, ręczny na bębnie, tarcze do hamowania nogą.
bulius - 28-08-2013, 09:10

A bęben ściąga się po okręceniu tej śruby przed nim czy cuś tam trzeba zbijać?
elektryk - 28-08-2013, 09:44

bulius napisał/a:
A bęben ściąga się po okręceniu tej śruby przed nim czy cuś tam trzeba zbijać?
Śruba trzyma półoś i piastę, nie trzeba jej ruszać wogólę. Wystarczy zdjąć mocowanie klocków hamuclowych i ciagnąć za tarczę. Nie jestem pewiem czy w tylnych też, ale w przednich są takie dwa nagwintowane otwory, śrubka chyba M6, wkręcasz tam śrubę i kręcisz mocno, a śruba się zapiera i "odrywa" tarczę o piasty.
bulius - 28-08-2013, 10:11

przód już zrobiony i tarcze i klocki :D teraz czas na sprawdzenie tyłu. A i pytanie ta dodatkowa blaszka mocowana na klocku ma być po zewnętrznej czy wewnętrznej stronie i na co ona ma wpływ?
elektryk - 28-08-2013, 10:42

bulius napisał/a:
A i pytanie ta dodatkowa blaszka mocowana na klocku ma być po zewnętrznej czy wewnętrznej stronie i na co ona ma wpływ?
Chyba służy po to żeby klocek nie tarł częścią metalową z elementami zacisku. Nie pamiętam z której strony, zawsze składałem tak jak zdejmowałem, a na starym klocku widać ślady jak byl kiedyś założony.
Bizi78 - 28-08-2013, 10:45

bulius, ściągnij serwis manuala z forum tam masz wszystko pokazane:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33519

bulius - 28-08-2013, 11:33

te blaszki które służą jako prowadnice dla klocków to wiadomo ale mam jeszcze po jednej na jedno koło, które wsadza się na wgłębienie na dole klocka?

A jest szansa na manual w języku polskim?

elektryk - 28-08-2013, 12:39

bulius napisał/a:
te blaszki które służą jako prowadnice dla klocków to wiadomo ale mam jeszcze po jednej na jedno koło, które wsadza się na wgłębienie na dole klocka?
Prowadnice wykluczyłem, miałem na mysli blaszke którą się "przykleja" do "pleców" klocka. Ta o której mówisz to taki języczek sterczący z klocka. Z tego co pamiętam to oryginalnie go nie ma w tylnych klockach, służy jedynie jako wskaźnik zużycia klocka. Z tego co pamiętam to z tyłu ja ich nie zakładałem albo zakładałem tak żeby nie zahaczał o inne elementy,
Bizi78 - 28-08-2013, 18:02

Cytat:
A jest szansa na manual w języku polskim?

Niestety nie :? .