To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Naklejka windowsa z numerem seryjnym

halbog - 31-08-2013, 13:09
Temat postu: Naklejka windowsa z numerem seryjnym
Nie śmiejcie się ze mnie, ale w związku z powolną agonią starego laptopa z Wnidows XP,
zakupiliśmy z połowicą nowy sprzęt z Windows 8. Pod starym mam naklejkę i w zestawie płytę z Windowsem, pod nowym jest mini naklejka Windows 8, bez numeru seryjnego, a płyty w paczce też nie było. Nowy lapek to Toshiba, mam w związku z tym awanturować w sklepie, czy to normalne?
Pozdrawiam
Bogdan

Juiceman - 31-08-2013, 13:11

Masz pewnie partycie recovery z ktorej mozesz zgrac na plyte windowsa. Ale na lapku powinna byc naklejka z serialem....
halbog - 31-08-2013, 15:08

Pytalem dzis kolege z pracy, on u siebie tez ma tylko taka mala naklejke z logo Windows 8. Juiceman, czyli tzw plyte startowa (ratunkowa) stworze, tak?
Przepraszam, ze pisze bez polskich znakow, ale to sluzbowy komp :roll: .
Pozdrawiam
Bogdan

spown - 31-08-2013, 19:00

A pod baterią?
krzychu - 31-08-2013, 19:14

Nie ma naklejki z numerem seryjnym? :shock:

Płyt od dawna nie ma - to normalne. Trzeba sobie nagrać za pomocą narzędzi. Poczytaj instrukcję drukowaną lub jakąś elektroniczną na pulpicie może być...

swinks_UK - 31-08-2013, 22:40

Teraz w Dellu umieszczają pod baterią, na płycie głównej.
halbog - 01-09-2013, 12:02

Jak się dowiedziałem w sklepie:
1 naklejki nie ma, ponieważ Windows 8 ma ten numer "zaszyty" w sobie, a i weryfikacja legalności jest zdalna via internet przy pierwszym uruchomieniu. Poza tym identyfikuje się windowsa razem z nr seryjnym komputera, z którym został sprzedany.
2 kopię można stworzyć za pomocą narzędzia "Recovery"
3 nie ma obawy przypadkowego usunięcia systemu, ponieważ znajduje się on na tzw ukrytej partycji.
Mam nadzieję, że niczego nie pokręciłem.
Pozdrawiam
Bogdan

fj_mike - 01-09-2013, 21:15

halbog, tak jak mówisz. Też się o to pytałem jak zakupiłem swojego z Win8.
Nowa polityka Redmond :roll: