Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] sonda labda czy coś dalej?
bialytbg - 31-08-2013, 15:37 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] sonda labda czy coś dalej? Witam wszystkich. Może ktoś borykał się z podobnym problemem a mianowicie. Auto dużo mi paliło i dymiło na siwo czarno. Podjechałem na diagnoze komputerową i ewidentnie sonda zdechła. Kupiłem więc uniwersalną NTK po ponownym wpięciu w OBD działała dosłownie chwile i znowu trup. Zamówiłem używke ori BOSCH i nic zero. Kupiłem więc inne sondy BOSCH i dalej cisza. Co może być? Jakiś przewód złamany czy problem tkwi w samym ECU? MOże mam takie szczęście że wszystkie sondy są niesprawne. Ani CE się nie świeci i żadnych błędów w OBD nie ma. Pomocy!
volve - 31-08-2013, 20:59
Ktora wersja GDI ? Przedlift, polift ? Ile sond ?
Ale ogólnie, czy ktoś kompetentny badał Ci te sondy ? Bo przy rozgrzanym silniku, na postoju przez pierwsze 4 minuty z sondy lambda masz napięcie = 0V. Dopiero po 4 minutach auto przechodzi w tryb mieszanki normalnej (nie do końca, ale nie będę się teraz rozpisywał) i sonda zaczyna podawać odczyty.
bialytbg - 01-09-2013, 12:01
No dobry mechanik. Po wymianie sondy jeździliśmy żeby ją nagrzać. przed liftem 1 sonda przed katalizatorem
[ Dodano: 15-09-2013, 22:28 ]
nikt nie ma jakiegoś pomysłu?
|
|
|