Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Wymiana amortyzatorów przednich Carisma 1.8 G
goro12gp - 01-09-2013, 19:06 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Wymiana amortyzatorów przednich Carisma 1.8 G Witam. Zakupiłem amortyzatory przednie firmy
KYB-334154
KYB-334155
przy montarzu okazało się ze podstawa trzymająca sprężynę od dołu jest za mała, sprężyna zamontowana w aucie ma 16,8 cm mierzone na zewnątrz a amortyzator pomieści 15.8 cm. Pomyślałem że wymienie sprężyne na węższą ale na przeszkodzie stoi łożysko z gniazdem trzymające sprężyne od góry mocowane na trzy śruby o rozstawie 12.5 cm.
Co radzicie ? ? ? wymiane amortyzatorów (może sa takie same ale z szerszym spodem) wymiane sprężyn z gniazdem i łożyskiem bo biorę to pod uwagę ale czy takie są. Proszę o pomoc bo zostałem z amortyzatorami za xxx zł których nie mogę założyć. Moje auto to mitsubichi carisma 1.8GDI 125 Km silnik 92 kw Vin XMCLNDA2A Proszę o pomoc.
adaśko - 01-09-2013, 20:44
miałem podobną sytuację,masz amortyzatory od wersji1,6 lub 1,9TD bo tam szły węższe sprężyny.najlepiej kupić sprężynę i całą górę może być nawet używana to będzie tańsze niż zakup drugich amortyzatorów.
goro12gp - 01-09-2013, 22:09
Może ktoś wie czy są sprężyny które by pasowały do amortyzatora exel-G który maksymalnie pomieści sprężynke do 15,8 cm srednicy i rozszeżającą sie ku górze do oryginalnego rozmiaru 16,8 na zewnątrz sprężyny?
Adaśko-
Z innych modeli pasują talęże do mojej carismy i można je zamienić bez obawy o jakieś niedogodności? Co ze sprężyna czy jak będzie węższa to zachowa odpowiednią elastyczność dla ciężaru który jak wiadomo nie należy do piórkowych?
wiadomo sprężyn jest mnóstwo ale opisów brak szerokość czy długość, wytrzymałośc . Sprężyne trzeba mieć w ręku by coś sie o niej dowiedzieć..
racenty - 02-09-2013, 06:55
Też kupowałem amortyzatory o takim numerze - dobierane po VIN. Mam taką samą szerokość sprężyny. Mechanik nic nie wspominał aby coś nie pasowało.
adaśko - 02-09-2013, 19:57
ja ostatnio miałem problem u siebie z łożyskiem ślizgowym w carismie i postanowiłem do mojej carismy poliftowej wstawić całego mcphersona od carismy przedliftowej tym bardziej że miałem ze starej carismy prawie nowe amortyzatory i na allegro poszperałem trochę i dowiedziałem się że do carismy 1,6 i 1,9 td idą węższe sprężyny a co za tym idzie inne są też gniazda górne amortyzatorów.W carismach 1,8 natomiast idą szersze sprężyny i górne mocowania amortyzatorów.najlepiej zwymiarować części i szukać wtedy.
goro12gp - 03-09-2013, 06:19
Wie ktoś czy pasuja talerze z carismy 1.6 o krorej mowa że to są do niej amortyzatory do carismy 1.8 GDI 98 rok 92 kw 125 km może wystarczy kupić nowe talerze i zamienić na węższe?
|
|
|