To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [1G] Czy da się uratować łożysko w skrzyni biegów??

Anonymous - 17-01-2007, 23:25
Temat postu: [1G] Czy da się uratować łożysko w skrzyni biegów??
Mam w swoim Kliperze skrzynie z rodziny F5M31.Wstawiłem do mechanika(po konsultacjach u kilku ale każdy mówił coś innego) tak na sprawdzenie bo coś mi grzechotalo w sekcji 5-ego biegu (pod tą klapką).Gosc posluchal, po kilku dniach zadzwonil i stwierdzil ze to kola sie cos nie chca zazębic,powiedzialem mu zeby jednak zdjał tę klapke i zobaczyl czy nie ma tam jakis luzów bo gdyby to byly kola to chyba grzechot by byl harmoniczny i okresowy w miare obrotow silnika a w moim przypadku grzechotanie bylo losowe.Do rzeczy:okazalo sie ze na lozysku igielkowym pod kolem 5-ego biegu jest luz ale gdy silnik sie rozgrzeje to grzechot ustaje.Czy da sie te sytuacje odratowac lepszym czyli żadszym olejem (teraz Valvoline polsyntetyk) albo wieksza jego iloscia,taka ktora zapewnialaby ciagle smarowanie tego lozyska.Pojutrze jade po Kliperka i nie wiem co zrobic.Olej byl zalany 500km temu i wlalem go 2,5litra. Czy widzicie jakies szanse na poprawe po zalaniu zadkiego (75W-90) oleju w ilosci odrobine wiekszej niz norma? Albo moze jakies inne propozycje. Pozdrawiam wszystkich i z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc.
Hubeeert - 18-01-2007, 00:54

Bedzie gorzej - wymien lozysko:!:
wojmi1 - 18-01-2007, 15:40

Wymien to lozysko igielkowe bo scharatasz walek jak sie sypnie -- prowizorycznie zeby wyciszyc skrzynie daje sie gesciejszy olej albo dodatek zagestniajacy olej.
Anonymous - 18-01-2007, 18:02

No ok,wymiana jest pewna tylko gdzie moge dostac takie lozysko??
kiepuczi - 21-01-2007, 00:47

mozesz odemnie zamowic takie lozysko