Carisma - Techniczne - Czujnik predkosci VSS Carisma 1.8 SOHC 115km 97r
xman90 - 03-09-2013, 17:52 Temat postu: Czujnik predkosci VSS Carisma 1.8 SOHC 115km 97r Witam, nie wiem czy w dobrym dziale umieszczam pytanie, ale do rzeczy
mianowicie mam carisme 97r licznik normalny, chcialem zamienic na taki z wyswietlaczem jednak okazalo sie ze do licznika dochodzi linka
troche prehistoryczne rozwiazanie wedlug mnie...
wiec ze zmiany licznika chyba lipa....
ale chce także zalozyc jakis komputer pokladowy, wyswieltanie spalania itp, sygnal z wtryskiwaczy latwo znalesc.... a gdzie znalesc ten sygnal predkosc VSS?
przy radiu go nie mam niestety, nie wierze za bardzo tez w to zeby ecu nie dostawał sygnalu o predkosci...
moze do licznika dochodzi ten slimak i w liczniku ten mechanizm zamienia wartosc predkosci na sygnal elektryczny i z licznika leci do ecu?
ma ktos rozpiske zlacza ecu?
mam obecnie rozebrany caly samochód i chcialem od razu wyprowadzic sobie ten sygnal pod radio, Prosze o pomoc, w serwisówce nie moge znalesc albo nie umiem sie nią posługiwac
[ Dodano: 04-09-2013, 20:58 ]
temat raczej do zamkniecia, czytałem, przegladałem schematy, zasięgnąlem rady czlowieka który duzo wie o tych samochodach i raczej nigdzie nie ma tego sygnalu, chyba ze przy ABS,
dla potomnych-
ja zostosuje takie rozwiazanie, czujnik halla, 2 albo 4 magnesy neodymowe(jakies male)
i to wszystko na poloske albo piaste, i dzieki temu otrzymamy sygnal o predkosci:)
w zakresie od 0V do 12V
docencik87 - 05-09-2013, 09:01
Oczywiście, że taki sygnał jest. Wychodzi z licznik i idzie do komputera.
Trzeba ściągnąć Manual z działu download i tak jest rozpiska pinów w ECU.
xman90 - 05-09-2013, 09:21
kolego a mógłbyś pomóc? bo ja jakoś nie mogę znalesc opisu złącza ecu
|
|
|