Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Samowłączające się wycieraczki przy używaniu ki
vaha - 04-09-2013, 13:30 Temat postu: [II 2.0 DID] Samowłączające się wycieraczki przy używaniu ki Mam nietypowy problem. Czasem, gdy włączam kierunkowskaz, to samoczynnie włączają mi się wycieraczki (jedno przetarcie). Na pewno nie włączam ich przypadkowo. Nie wiem, czy to kwestia elektryki, czy być może jakiś system Outka. Miał ktoś może identyczną przypadłość?
DJ Fazi - 05-09-2013, 14:16
Wiem że Outek ma opcję "praca wycieraczek sprzężona z funkcją automatycznego włączania świateł" dla pojazdów bez czujnika sterowania światłami. Niestety nie wiem jak to się ma do kierunkowskazów.
vaha - 09-09-2013, 11:51
U mnie światła są w pozycji wyłączonej ("off"), w trakcie jazdy dziennej, a mimo wszystko wycieraczki się czasem włączają i nie ma w tym żadnej reguły, bo i przy jeździe po mieście, jak i na trasie przy wyższych prędkościach.
Skoro nikt takiej przypadłości nie ma to chyba jednak musi być coś z elektryką I teraz szukaj igły w stogu siana...
rezon - 09-09-2013, 12:19
szukałbym problemu w samym włączniku wycieraczek. Outek nie ma fabrycznie systemu automatycznie włączającego wycieraczki z kierunkowskazem. Żaden samochód chyba tego nie ma
Anonymous - 14-09-2013, 22:40
Takie same cuda dzieją się w moim Lancerze - odpowiedź serwisu, nie wiedzą dlaczego, ale tak już jest.......
rezon - 15-09-2013, 07:59
qbak, ty masz chyba jeszcze gwarancję - to korzystaj
Lucas123w - 15-09-2013, 10:24
qbak napisał/a: | Takie same cuda dzieją się w moim Lancerze - odpowiedź serwisu, nie wiedzą dlaczego, ale tak już jest....... |
To są auta z czujnikiem zmierzchu i deszczu ?
vaha - 16-09-2013, 16:23
Nie mogę jeszcze w 100% potwierdzić, ale chyba moje wycieraczki zachowują się tak w pozycji "auto". Jak mam je w pozycji "off" to ta przypadłość się nie zdarza. Jeszcze przetestuję i jak się coś zmieni to dam znać.
Lucas123w - 23-09-2013, 21:58
vaha, tzn. że masz opcje Auto ?
Jeśli tak to żadna nowość że się wycieraczki włączą jak czujnik wykryje jakiś opad
Sam to przerabiałem i automat włączam tylko jak są opady deszczu (śniegu).
Wystarczy że ktoś przed tobą pryśnie płynem i poleci mgła na szybę i od razu się wycieraczki odpalają.
vaha - 24-09-2013, 10:16
Lucas123w, nie do końca jest tak jak piszesz. Wycieraczki rzeczywiście włączają się same w pozycji auto, ale tylko w momencie jak włączę kierunkowskaz (ale nie za każdym razem) i na pewno nie jest to spowodowane wodą w jakiejkolwiek postaci, bo często nic przede mną nie jedzie, a i wycieraczka włączy się tylko raz.
Lucas123w - 24-09-2013, 21:51
To może być zwarcie ale to już poszukiwania dla fachowca Oby nie było nic z komputerem.
borsak1 - 26-09-2013, 10:29
tak apropos wycieraczek coś mi się nasunęło, powiedz mi jakie masz pióra takie jak tutaj:
http://studio.wp.pl/foto....eraczki&mtype=2
bo ja bym w sumie nie narzekał jakby mi się włączały same
vaha - 01-10-2013, 11:32
borsak1, niestety nie, mam zwykłe boscha :-/
maciexx123 - 04-10-2013, 16:10
a powie mi ktoś gdzie znajduje się czujnik zmierzchu ? Bo mi zdawało się zawsze, że jest on na szybie pod lusterkiem, ale u mnie lusterko jest normalne, czujnika opadu nie mam, ale światła włączają sięz automatu w ciemnym garażu np
rezon - 04-10-2013, 16:36
Czujnik zmierzchu to taka grucha poniżej lusterka przyklejona do szyby. Ale jak nie masz czujnika opadu to znaczy że masz walnięty prawdopodobnie włącznik na kierownicy i przypadkowo Ci zwiera przy włączeniu kierunku albo w jakiejś kostce połączeniowej
|
|
|