Problemy techniczne - Regeneracja turbosprężarki - problem!
Dżek - 10-09-2013, 15:37 Temat postu: Regeneracja turbosprężarki - problem! Cześć wszystkim
Chciałem się podzielić z Wami moim przypadkiem. Otóż w mojej Carismie 1.9 TD pół roku temu uszkodziła się turbosprężarka. Były problemy z mocą, wyciekami oleju do chłodnicy powietrza itd. Za namową kolegi, zgodziłem się odstawić auto do najbliższego warsztatu, niby zaufanego. Mechanicy zdemontowali, po czym wysłali turbosprężarkę do Mielca. Wróciła, to zamontowali i dosłownie w przeciągu 2 dni, pojazd już był u mnie. Pamiętam jednak, że jak zaglądałem pod maskę, to turbosprężarka wydawała mi strasznie brudna, jakby nikt jej nawet nie dotykał. Natknąłem się na tę stronę (nie jest to ich strona, żeby było jasne, podałem dla przykładu turbin) na której pokazane są zupełnie czyste turbosprężarki! I piszą, że są to regenerowane turbiny!
Firma w której ja regenerowałem nie ma strony www.. ehh
Do czego zmierzam, tydzień temu zauważyłem ubywający olej z silnika, więc postanowiłem sprawdzić, gdzie ten olej znika? Auto minimalne kopci, nie ma wycieków na silniku.. Pomyślałem sobie, co mi tam, odkręcę przewód dolotowy turbo, poprzednim razem był tam olej. No ale, skoro robiona była turbina, to nic nie powinno tam być. Nic bardziej mylnego, oleju cała masa...
W warsztacie mechanicy w zaparte twierdzą, że turbosprężarka była regenerowana, a kwitek oni mi pokazywali (nie widziałem go). Nie mam pojęcia co robić, czy da się jeszcze uratować tą turbosprężarkę, czy kolejna regeneracja. [/b]
JCH - 10-09-2013, 17:30
Zajrzałem z ciekawości na stronę, którą podałeś i jest tam napisane:
Cytat: | Udzialemy rocznej gwarancji na naprawione turbosprężarki bez limitu przejechanych kilometrów. | Może spróbuj w tym kierunku pójść - niech Ci ją zrobią jeszcze raz na gwarancji
gulgulq - 10-09-2013, 19:34
Generalnie u siebie możesz nie mieć swojej turbosprężarki tylko z innego auta - tak się często robi, oddajesz swoja, oni regenerują a Tobie dają inna po regeneracji. Być może przez to tak krótko to trwało.
Teoretycznie również po regeneracji turbo powinno być umyte i odświeżone - możesz zadzwonić do tego warsztatu z Mielca i zapytać czy wszystkie myją czy czasem puszczają brudna a wymieniają tylko bebechy. Ewentualnie popytać o przyczyny powtórnego pokazania się oleju w dolocie.
A jak jest z mocą?? Czujesz kopa czy auto muli ??
Gwarancje masz na rok a rękojmie dwa lata w świetle prawa. Wróć do mechaników i ich przyciśnij że naprawa została wykonana nie należycie.
Student - 10-09-2013, 20:24
RZecz jest prosta każde turbo ma numer , niech podzdzą numer jaki zregenrowali i jaki wsadzili do samochodu. Jak będą różnice to do sądu i tyle.
Ponadto jak regenerowałeś to musisz mieć kwit gwarancyjny z numerami turbo jakie zostało zamontowane.
Turbo jak jest regenerowane to lśni jak nówka więc nie może być mowy o oleju brudzie czy innych zanieczyszczeniach , dla tego panowie zawsze przed oddaniem samochodu do mechanika robię zdjęcia i po odbiorze także , jak znalazł dowód w sądzie.
Dżek - 11-09-2013, 09:18
Strona co podałem to nie jest ich, źle to napisałem. Stronę podałem dla przykładu, ponieważ zobaczyłem, że są czyste turbosprężarki. Firma której oddałem do regeneracji turbinę nie ma w ogóle strony internetowej..
Dzisiaj mam zadzwonić do nich, bo wczoraj nie mieli już niby czasu..
|
|
|