To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - EA5W Avance 2001' 2,5 V6 - powtórka z rozrywki

Danyael - 18-09-2013, 21:43
Temat postu: EA5W Avance 2001' 2,5 V6 - powtórka z rozrywki
Cześć,

Jako że musiałem kupić dość szybko auto, wyszukiwałem w pomorskiem auta "ekonomicznego", o dużych gabarytach. Wybór był trudny, bo nie lubię niemieckich aut, nie lubię diesli, w ogóle jestem bardzo wybredny ;-) Oglądałem BMW E46, VW Passat B5, nawet w rozpaczy Fordy Mondeo - niestety już po zdjęciach 90% aut odpadało, bo albo wyeksploatowane, albo źle poskładane... Te które oglądałem live(najlepsze z najlepszych) - były albo tak samo przekoszone, albo handlarze kręcili.

Koniec końców wróciłem do korzeni. Postanowiłem wybrać się do Radomia, oglądać Galanta, o którego Was również koledzy pytałem - http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=82503. 9,5 godzin jazdy PKP, z czego 3 na korytarzu nie zapowiadały udanego zakupu. Po dotarciu na miejsce handlarz wydał się uczciwy, doświadczony z resztą w sprowadzaniu Galantów. Auto spolerowane aż miło, bo w większości miejsc lakier 60-70 mikronów, nadkola robione, ale stan - zarówno zewnętrzny, jak i wewnętrzny - mogą wskazywać na rzeczywisty przebieg 169 tys. Auto ma aktualny przegląd szwajcarski do marca przyszłego roku, a naklejka serwisowa nakazuje przyjazd na serwis w maju 2013, lub przy 172 tys km. W serwisie wyszło, że silnik troszkę się poci - ale w sumie w każdym widzianym przeze mnie Galancie tak było. Buda nie miała przygód wypadkowych, silnik i skrzynia zdrowe i działają aż miło.

Kupiłem, przyjechałem do Gdańska, właściwie od zeszłego tygodnia zrobiłem nim już ponad 1200 km ;]

Jutro jadę do mechanika na podstawowe wymiany - rozrząd, filtry itd.
Nowe zimówki Yokohamy już zamówione ;]
Z rzeczy do wymiany jak na razie mam drążek kierowniczy i wahacz dolny prosty przód - więc niewiele ;]
Nie mam jeszcze zbyt wielu zdjęć, ale to na pewno nadrobię w najbliższym czasie.

danino88 - 19-09-2013, 21:16

gratulacje nabytku :) niech się sprawuje
Danyael - 22-09-2013, 21:41

Dziś zakończyłem wymianę amortyzatorów - wszystkie cztery Kayaba Excel-G. Co się namordowałem z przerdzewiałymi śrubami na starych amorkach to moje. Z tyłu były chyba jeszcze oryginalne ;]
Tomek - 22-09-2013, 21:57

Danyael napisał/a:
Co się namordowałem z przerdzewiałymi śrubami na starych amorkach to moje.

jak amorki na śmietnik to tarcza i tniemy
ja bym się nie mordował

Danyael - 22-09-2013, 22:13

W jednym przypadku tak właśnie zrobiłem - z tą różnicą, że nie miałem flexy pod ręką - ciąłem brzeszczotem :twisted:
Mikebambo - 23-09-2013, 05:51

Nie zdarza Ci sie jezdzic przez Rumie ? ostatnio jak wracalem z pracy to jechalo takie cacko z naprzeciwka ;)
Danyael - 23-09-2013, 12:03

W kierunku Rumii jeszcze nie jechałem, ale chyba w czwartek będę jechał ;-)
fj_mike - 23-09-2013, 17:42

Kolejny Galant EA w trójmieście.
Niech się sprawuje :wink:

Danyael - 23-09-2013, 19:37

Dzięki, ładnie się sprawuje - jak na razie same koszty generuje :evil:
Po wizycie u mojego mechanika, wymianie wahacza i podejściu do drążków kierowniczych, okazało się po ściągnięciu osłony, że mam maglownicę do wymiany/regeneracji :( Osłona trzymała dobrą szklankę oleju :/ Ktoś z okolic trójmiasta może polecić zakład regenerujący, lub ma na zbyciu maglownicę? :/

SPIDER-ek - 23-09-2013, 22:52

:) Skasowanie przez Navarę poprzedniego Gala spowodowało że odmłodziłeś sobie bryczkę:) Więc szerokości życzę. Czyli wszystko in plus :)
raddex - 23-09-2013, 22:54

Bezproblemowego użytkowania.

fj_mike napisał/a:
Kolejny Galant EA w trójmieście.

Stan się wyrównał, bo Karpiu swojego EA sprzedał Mitsumaniakowi do Kielc.

Regeneracja maglownic i zawieszeń:

SKRAW - MET
Ryszard Stachura

81-738 Sopot
ul. Berka Joselewicza 8

NIP: 585-020-49-09

Tel./fax: 58 551 23 08
Tel.: 58 550 78 10
Tel. kom.: 502 109 623
517 857 710
e-mail ryszard.stachura@skraw-met.com.pl

Danyael - 24-09-2013, 16:15

Dziś oddałem auto do serwisu Nagengast na Malczewskiego 103. Wstępnie regenerację wraz z wymianą, geometrią sycenili na 1260, jak maglownica nie będzie wymagała gruntownej naprawy jeszcze zejdą z ceną. Raddex - dzięki za namiar, ale w Skraw-Mecie zaśpiewali 700-1000 zł, przy czym musiałbym im dostarczyć samą maglownicę do regeneracji. Nagengast wszystko robi na miejscu i daje rok gwarancji - zobaczymy jak się sprawdzą. Z tego co czytałem opinie na innych forach to robią całkiem porządnie.
fj_mike - 24-09-2013, 17:01

raddex napisał/a:
Stan się wyrównał, bo Karpiu swojego EA sprzedał Mitsumaniakowi do Kielc.

Hehe, w końcu. Mam nadzieję, że nowy właściciel się pochwali.

deejay - 25-09-2013, 23:07

Danyael napisał/a:
że mam maglownicę do wymiany/regeneracji Osłona trzymała dobrą szklankę oleju :/

Normalne zjawisko :wink: Nie przejmuj sie tylko wyczyśc i zmontuj ponownie tą osłonę i więcej tego oleju nie bedzie już widział . Miałem to samo u siebie i kilku innych autach i po kontroli po ok roku zero oleju z przekładni . Tak samo nie widać ubytku w zbiornicznu .
Szczerze powiem nie potrafie tego wytłumaczyć :P , bo gdyby ciekło w takich ilościach to zbiorniczek by sie opróżnił po ok 3-4 dniach .

robertdg - 26-09-2013, 07:07

Może zimowe temperatury albo ostre i długie skręty pozwalają czasem uwolnić jakąś ilośc płynu :?: